Tjäna Pengar

Publicerat den 25 mars 2019

På den här sidan har vi listat ett stort antal tips och idéer på hur man kan tjäna pengar.

Tjäna pengar på att fotografera

Internet har gjort att många fotografers verk sprider sig hejvilt och att de tyvärr därför inte får betalt när de publiceras. Men samtidigt har det gjort att många mindre fotografer kan få en enorm spridning av sina foton. Och man behöver inte vara särskilt erfaren av foto för att komma igång och börja tjäna pengar.

Hyr ut din bil och tjäna pengar hos SnappCar
Helförsäkrat via If.
TILL SNAPPCAR


Hyr ut din bil och tjäna pengar hos SnappCar
Helförsäkrat via If.


TILL SNAPPCAR

Många hemsidor och tidningar använder sig idag av så kallade Stock Photos. Det är vanligtvis foton som man kan ladda ner billigt och har rätt att använda vid en publicering. Istället för att publicisten anlitar en fotograf, något som blir väldigt väldigt dyrt kan denne istället betala cirka 3-5 kronor för ett Stock Photo från en databas. Det finns många Stock Photo-sajter som godkänner amatörfotografer. Bland dessa finns:

  • Big Stock Photo
  • Shutterstock
  • iStock Photo

Med samtliga av dessa tre tjänar du som fotograf ett par kronor per nedladdning. Detta kanske inte låter som så särskilt mycket men faktum är att det sker enormt många nedladdningar per dag. För att du ska kunna tjäna pengar på dina foton behöver du därför tänka säljande. Det kommer ta ett tag för dig att komma in i fotandet och lära dig ta sådant som laddas ner. Men titta på andra foton som säljer mycket, hämta inspiration och försök efterlikna.

Tjäna pengar på Spotify

Spotify har inneburit en stor nedgång inom musikförsäljningen som artister tidigare livnärde sig på. Men är det verkligen så illa som många tror? Den nya tiden av streamingtjänster är förmodligen här för att stanna och för den som ser möjligheterna på rätt sätt finns det stora pengar att tjäna.

Spotify är som nämnt en streamingtjänst där artisterna tjänar pengar per spelad låt. Spotify offentliggjorde för inte så länge sedan vad artisterna tjänar. Förtjänsten ligger på mellan 4-6 öre per spelning. Denna summa räknas ut och beror av några olika variabler, bland annat totalt antal streamningar en artist har. I mars år 2013 hade Spotify 24 miljoner användare globalt, något som växer och lär växa exponentiellt med nya marknader som ansluts, exempelvis Brasilien. År 2013 betalade Spotify även ut 500 miljoner dollar i royalties. Med ett växande antal användare kommer vi förmodligen att få se dessa utbetalningar mångdubblas under kommande år.

Som artist behöver man därför se på ett låtsläpp mer långsiktigt än förut. Tidigare kom de stora intäkterna i samband med albumsläppet och skivförsäljningen i anslutning till det. Numera kommer artister att kunna tjäna bra royalties på sina populära låtar under en hela sin livstid. Med ett troget och aktivt lyssnande fan kommer detta gott och väl täcka det artisten skulle fått vid en engångsförsäljning på Itunes. Dessutom exponeras artisten i och med Spotify för en enorm marknad av provlyssnare, som inte betalar något extra för att provlyssna på låten. Detta innebär en enorm möjlighet till gratis marknadsföring.

Hur lägger man då upp sin låt på Spotify?

Här finns det en rad metoder att använda sig av. Det finns tjänster som tar en årlig avgift, till exempel Spinnup och så finns det tjänster som tar en engångsavgift, exempelvis Emubands som tar en engångsavgift på cirka 50 pund för ett album. Med båda dessa tjänster får man behålla 100% av de royalties som genereras. Det finns även andra alternativ där du får dela med dig av royalties istället.

Tjäna pengar på Youtube

Youtube är en fantastisk källa till inkomster om man gör på rätt sätt. Ett stort antal publishers tjänar enorma summor varje månad. Genom verktyget Socialblade hittar du info samt estimerad inkomst för Youtube-publishers, baserat på deras antal visningar och prenumeranter.

För att du själv ska kunna börja tjäna pengar på Youtube finns det några saker du behöver tänka på.

Ansök till Youtubes partnerprogram

Grunden till att tjäna pengar på Youtube ligger i Youtubes så kallade partner-program. Detta är ett samarbete mellan Youtube och deras publishers som ger publishers möjligheten att tjäna pengar på sina uppladdade videor. Att bli godkänd till Youtubes partnerprogram är inte alltid helt lätt.

Nya krav från Youtube 2018

Man måste ha helt och hållet unikt material som inte bryter mot någon upphovsrätt.

Ytterligare kriterier är förstås att din Youtube-kanal har många subscribers och material som är intressant för annonsörer. Men har du en Youtube-kanal som passar in skadar det aldrig att ansöka.

När du fått din ansökan godkänd som Youtube-partner kan du börja visa Google Adwords-annonser och reklamsnuttar i anslutning till dina videoklipp. Hur mycket man tjänar beror lite på, och de exakta siffrorna är hemliga. Men många menar att man kan tjäna cirka 5 dollar per 1000 visningar på sina videoklipp.

Om du inte blir godkänd i din Youtube-ansökan

Om du inte blir godkänd är det inte hela världen. Du kan alltid testa att ansöka igen senare. Men under tiden går det att tjäna pengar på att lägga in egna annonser under dina videoklipp. Du kan exempelvis marknadsföra dina egna hemsidor eller lägga in länkar från affiliatenätverk.

Tjäna pengar på aktier

Att lära sig att tjäna pengar på aktier låter kanske som en svår grej när man är ny, men det finns vissa tips och tricks för att lättare komma igång med aktiehandel. Om du är helt ny inom ämnet så kan det vara bra att börja lite försiktigt och här har det verkligen hänt grejer de senaste 5-10 åren. Nu mer än någonsin är det enklare då du som vill lära dig att handla med aktier får möjligheten till att lära ifrån proffsen och under tiden handla med fiktiva pengar, låtsaspengar, tills du känner dig bekväm nog att ta steget över till dina riktiga pengar.

Hur gör man för att tjäna pengar på aktier

Det bästa rekommendationen är att man börjar med att se över sin investeringshorisont och hur mycket pengar man kan satsa. När du har bestämt dig för att du exempelvis kan undvara 1000kr över 2 års tid kan du därefter välja att vänta lite med att satsa denna budget. Ett bra tips är alltså att mjukstarta med att handla med låtsaspengar men i en riktig aktiedepå som till exempel eToro har. Finansportalen eToro har utöver att du kan handla med fiktiva pengar även möjligheten att när du sätter igång kopiera proffshandlarna genom deras Copytrader modell. I eToros Copytrader kan du sortera efter mängder med parametrar som du är intresserad utav som hur många % en handlares portfölj har stigit, risknivå samt hur många följare detta aktieproffs har.

När du beslutat dig för att följa en proffshandlare via Copytrader så bestämmer du belopp du vill satsa, en bra tumregel är att inte satsa med än 4-5% av ditt totala aktiekapital i en enda affär. När du kopierar en handlare på eToro så behöver du själv inte ta egna beslut utan eToro kopierar helt sonika samtliga affärer den unika personen du valt att följa gör.
På så sätt kan du under tiden fokusera på andra saker och lära dig av de affärer som personen du följer gör.

Köpa aktier med belåning

Hos eToro har du möjighet att köpa aktier via lånade pengar, med hävstång upp till 10x ditt satsade belopp. Att tjäna pengar på aktier via belåning låter riskabelt men i princip samtliga proffesionella aktiehandlare gör detta, även svenska staten via pensionsfonden Såfa7 har 10% belåning utav dina pensionpengar. För dig som är ny på aktier är rekommendationen att vänta ett tag innan du börjar med belåning då riskerna markant ökar med belåning då hävstången i belåning går åt både positiva hållet eller åt negativt om affären faller fel ut. När man handlar med belåning är det en bra idé att använda sig utav en så kallad Stop-Loss som innebär att din affär automatiskt avslutas vid ett visst aktiepris.

Tjäna pengar på din blogg

Driver du en blogg på nätet finns det ganska många sätt du kan tjäna pengar på. När du driver en mindre blogg så får du ofta betalt prestationsbaserat. Detta innebär att du när du visar annonser på din blogg exempelvis får betalt när någon klickar på annonsen, blir medlem på deras hemsida eller klickar sig vidare och köper något.

Hur mycket du får för till exempel ett klick kan variera kraftigt. Det beror ofta på kvalitén på trafiken till din blogg samt vilken (om) nisch du har på bloggen. Men även om du bara har ett par besökare per dag kan du redan nu komma igång med att tjäna pengar på bloggen. Nedan finner du några av de större annonsnätverken för bloggare.

När du blivit medlem hos nätverket börjar du med att ansöka till olika annonsörer och deras affiliateprogram. När du blir godkänd hos ett program kan du börja visa deras annonser. Du väljer själv vilken storlek du vill ha på annonsen och har du något av de större publiceringsverktygen, exempelvis WordPress eller Blogger behöver du bara klistra in annonskoden i widgetfältet där du vill ha annonsen, till exempel i din sidebar. Du kan sedan logga in och se statistiken varje dag.

Ofta är det svårt att direkt veta vilka annonser man ska visa på sin blogg. Detta får man ofta testa sig fram till. Men du kan ju alltid innan du börjar annonsera försöka analysera din målgrupp. Är det exempelvis unga tjejer kanske det är lämpligt att annonsera för smink eller skor osv.

Tjäna pengar på studielån

Att tjäna pengar på sitt studielån är mycket enkelt. I skrivande stund är räntan på studielånet 0,34%, vilket är ett av de mest förmånliga lånen som man kan få. Detta gör att man enkelt kan tjäna pengar på sitt studielån. Ett av de lättaste sätten för att göra detta är att lägga det utbetalda lånet på ett sparkonto med hög ränta, till exempel på de sparkonton i listan nedanför.

På dessa sparkonton får man en avkastning som är många gånger högre än vad man ska betala in i ränta på sitt studielån varje år. Med andra ord ett mycket enkelt sätt att tjäna pengar.

Med eller utan insättningsgaranti

När man ska välja sitt sparkonto så behöver man ta ställning till om man vill spara med eller utan insättningsgaranti. Att spara med insättningsgaranti innebär att man får ersättning på sina förlorade pengar på upp till 950 000 kronor om det institut där man har pengarna skulle gå i konkurs. Att spara med insättningsgaranti innebär dock att man sparar till en avsevärt lägre ränta än om man sparar på ett konto utan statlig insättningsgaranti.

Ett alternativ kan vara att sprida sitt sparande mellan ett par olika konton för att göra sitt sparande så säkert som möjligt.

Tjäna pengar som statist

Ett populärt alternativ för att tjäna pengar är att ta tillfälliga jobb som statist i diverse reklamfilmer och TV-program. Genom att jobba som statist så kan man tjäna allt från några hundralappar och upp till tiotusentals kronor. Det är även lätt att veta vilka statist-jobb man ska söka då uppdragsgivaren ofta ger detaljerad information kring vem de söker i form av utseende, person, talanger och liknande.

Fördelen med att söka statist-jobb är att det konstant finns enormt många jobb tillgängliga. På sajten som du hittar genom länken överst på sidan finns det för tillfället över 2500 lediga statist-jobb, med mängder av nya som kommer in varje dag. Man kan därför kontinuerligt söka statist-jobb med goda chanser att få påhugg.

Ha tålamod med jobben

När man börjar söka jobb som statist kan det till en början vara lite svårt att få napp. Dock är detta något som efterhand brukar lossna när man lärt sig agera rätt på castings och samlat på sig lite jobberfarenhet. I början kan det vara bra att tacka ja till alla möjliga castings för att vänja sig vid just detta moment och lära sig att prestera bra.

Tjäna pengar på att sälja kläder

De allra flesta har en riktig guldgruva hemma i garderoben. Medan elektronik och möbler är ganska svårt att sälja på andrahandsmarknaden finns det stor efterfrågan på kläder, speciellt märkeskläder. Ett smidigt sätt att sälja kläder på är genom en auktionssajt. Man får då en enormt stor exponering av sina kläder och dessutom är ganska många ofta med och budar på dem. Något som många gånger kan trissa upp priset lite extra. Något som är bra att göra inför det att man ska sälja kläder är att ta en titt på vad som ligger ute till försäljning och vad som budas mest på. Testa sedan att lägga ut något du inte använder till försäljning. Du kommer garanterat att bli förvånad över hur lätt det går att sälja begagnade kläder.

Det finns flera taktiker när man ska sätta priset på en vara. Tradera erbjuder möjligheten att sätta ett lägsta utgångspris. På så vis kan du försäkra dig om att du får ett minimum eller lägsta pris som du vill sälja för. Samtidigt kan ett lågt pris locka bra många fler intresserade köpare. I slutändan ett stort antal budare påverka slutpriset avsevärt.