Snabba Spartips

Publicerat den 13 september 2017

Vi har samlat ett antal snabba spartips som gör att du enkelt sparar flera tusen per år.

De flesta svenskar förlorar årligen stora summor pengar på dåliga avtal med banker, kreditgivare, försäkringsbolag med flera. Det kan handla om många hundralappar som går förlorade varje månad. För att ligga i framkant på detta område så bör man därför vara en aktiv och smart konsument, och regelbundet kolla in de bästa priserna och erbjudandena just nu.

Så i vilken ända börjar man?

Det första man kan göra för att spara mycket pengar varje månad är att man säger upp olika abonnemang och tjänster som man inte använder. Kanske behöver man inte det där stora kanalpaketet för sin TV, och kanske behöver man heller inte betalversionen på olika streamingtjänster. Genom att säga upp några av dessa månadsabonnemang går det snabbt att spara pengar.

Se över dina stora kostnader i hemmet

Ett bra sätt att börja är också att man ser över de stora kostnader som man har varje månad. Om man exempelvis har bolån så bör man börja med denna utgift och se vad som går att göra. I de flesta fall går det att förhandla ner räntan på hos sin befintliga bank men ett lättare alternativ är att använda sig av en jämförelse för bolåneräntor. På detta sätt så får man snabbt en översikt över lägsta möjliga bolåneräntan som man kan få.

Det finns även ett stort antal andra kostnader i hemmet som är ganska lätta att förhandla ner. En sådan är hemförsäkringen. Det fullkomligt kryllar av olika försäkringsbolag som krigar om dig som kund. Genom en snabb jämförelse så kommer du enkelt kunna sänka din månadskostnad för hemförsäkringen avsevärt.

Utöver hemförsäkringen så brukar det även gå att spara in pengar på att byta elavtal. En genomsnittlig kund kan spara upp till 1800 kronor per år på att byta elavtal.

Kom igång med ett sparande

Utöver att skära kostnader så är det även viktigt att man kommer igång med ett sparande. Det finns olika strategier för att spara pengar varje månad, men bra sätt är att varje månad skapa ett överskott i sin privatekonomi genom att lägga undan 10% av alla pengar man får in. Det kan tyckas vara små summor idag men på lite sikt kan detta växa sig mycket stort. Dessutom kan man spendera resten av sin inkomst med gott samvete.

Sina sparade pengar kan man lägga på ett sparkonto med hög ränta eller investera i aktier och fonder. Bra fonder för dessa ändamål är exempelvis de avgiftsfria indexfonderna Avanza Zero och Superfonden hos Nordnet.

Dumpa ditt kort med avgift

De flesta som har ett betal- eller kreditkort hos någon av storbankerna betalar en hög avgift för sitt kort varje år, helt i onödan. Ett kort kan kosta flera hundra per år, utan att man egentligen får något för det. Därför bör man istället välja ett kort utan årsavgift. Dessa kort ger dessutom ofta bonuspoäng på de köp man gör.

Återbäring på dina köp

Förutom att använda ett kort som ger bonuspoäng på köp så kan man även signa upp sig på en cashback-sida. Det ger möjligheten att få återbäring när man handlar i hundratals olika butiker på nätet. Återbäringen är normalt ett antal procent av köpesumman.

Fler snabba spartips

En stor del av befolkningen förlorar varje månad stora summor pengar på dåliga avtal, konsumtionsmönster och liknande. Vi har skapat den här sidan för att hjälpa dig att spara så mycket som möjligt i vardagen. Här kan du få olika spara pengar-tips som förmodligen kommer att kunna ge dig mycket extra pengar i plånboken varje månad.

Sänk din elkostnad genom att byta elavtal

En stor del av Sveriges befolkning sitter på ett alldeles för dyrt elavtal. Detta gör att man i värsta fall betalar flera hundralappar och i värsta fall tusenlappar mer än vad man skulle behöva göra egentligen. Det finns ett flertal oberoende tjänster på nätet hos vilka man kan jämför elavtal och byta ut sitt dyra mot ett billigare. Detta kan tyckas låta krångligt men att byta elavtal är faktiskt

Byt till ett bankkonto med högre ränta

De allra flesta har ett bankkonto som inte ger någon ränta i över huvud taget. Detta gäller de flesta bankkonton på de större bankerna i Sverige. Att starta ett nytt bankkonto är mycket enkelt och gör att du faktiskt kan tjäna pengar på både din lön och dina sparpengar. Vill du inte byta lönekonto så kan du enkelt ha kvar ditt gamla och sedan göra en automatisk överföring av lönen till det nya sparkontot varje månad.

Storhandla

Att storhandla är ett mycket enkelt sätt att minska utgifterna för mat. Genom att man planerar sina inköp så handlar man för det mesta enbart det nödvändiga och skippar impulsköpen. De gånger du går och handlar varje dag så plockar du automatiskt på dig saker i affären som du egentligen kanske inte behöver. Likaså är risken stor att du handlar saker som du redan har.

Flytta ditt bolån

Detta kan låta som en stor apparat, men att flytta sitt bolån till en bank som ger lägre ränta är faktiskt mycket enkelt. Flera jämförelsetjänster på nätet ger möjligheten att snabbt få en översikt över olika bolåneräntor där du kan se om du kan få billigare bolåneränta någonstans.

Byt bilförsäkring

Ett ganska enkelt sätt för att minska kostnaden för sin bil varje månad är att byta försäkringsbolag. Många försäkringsbolag kör på tillfälliga kampanjer för att locka till sig nya kunder. Genom att hela tiden hålla sig uppdaterad på de bästa försäkringserbjudandena just ny så kan man spara mycket pengar på att byta försäkring för sin bil med jämna mellanrum. Du hittar enkelt den den billigaste försäkringen till din bil just nu genom att använda dig av online-tjänsten genom länken.

Byt hemförsäkring

På samma sätt som att man har dåliga villkor för sin bilförsäkring så har många en hemförsäkring som borde bytas. I de flesta fall så hittar man någon som erbjuder hemförsäkring till ett lägre pris.

Ta med matlåda till jobbet

Brukar du äta lunch ute? Detta är något som kostar minst 2000-3000 kronor varje månad. Dessutom är restaurangmaten i många fall ohälsosam. Genom att istället ta med en matlåda till jobbet varje dag så sparar du lätt in åtminstone 1500 kronor i månaden. Dessutom kan du anpassa dina matlådor till hälsosammare alternativ som även gör bra för din kropp.

Laga vegetarisk mat

Vegetarisk mat är i de flesta fall betydligt mycket billigare att laga än kötträtter. Dessutom håller det din kropp i trim.

Ta med dig kaffe

Att varje dag köpa en take away-kaffe kan bli en ganska stor utgift varje månad. En kaffe om dagen 20 arbetsdagar i månaden hamnar på hela 600 kronor i månaden. Genom att istället brygga ditt kaffe hemma och ta med det på termos så sparar du snabbt in detta.

Använd cykeln som transportmedel

Genom att låta bli att ta bilen eller åka kommunalt så går det att spara mycket pengar varje månad. Ofta handlar det om minst en tusenlapp som du sparar på att istället ta cykeln. Genom att istället cykla dit du ska så kommer du ut, får frisk luft och gratis motion.

Gå ur Svenska Kyrkan

Genom att gå ur Svenska Kyrkan så slipper man att betala kyrkoskatt, något som dras automatiskt för alla medlemmar. För personer med en normal lön så innebär kyrkoskatten i de flesta fall att man betalar flera tusenlappar extra i skatt varje år. Är du inte troende är utträde ur Svenska Kyrkan ett hett tips!

 Skaffa ett kort som ger poäng när du handlar

De flesta använder sig att ett betalkort hos sin vanliga bank som dessutom har en hög årsavgift. Varför inte byta ut ditt kort mot ett annat som är gratis och dessutom ger dig poäng eller cashback på allt som du handlar. En lista över kort med bonus hittar du via länken.

Samla krediter och avbetalningsköp

Har du avbetalningar och krediter hos olika företag så får du oftast bättre ränta om du tar ett större lån och betalar av dessa. Då kan du ofta få en ränta på bara ett par procent istället för de ordinarie krediträntorna som inte sällan ligger på mellan 10-20%.

 Hyr ut ett rum

De flesta som har en större bostad har ett rum över som inte gör någon större nytta. Genom att hyra ut detta rum så skapar man en extra inkomst som kan sänka boendekostnaden rejält. Bor man i någon av Sveriges större städer är det dessutom mycket lätt att hitta en hyresgäst.