Vad är UC?
UC är en förkortning för Upplysningscentralen, som är ett av Sveriges största och förmodligen det mest kända upplysningsföretaget. Upplysningscentralen, som funnits sedan 1977 erbjuder olika tjänster relaterade till kreditbedömning och kreditbevakning.
I folkmun, i synnerhet i lånesammanhang så avser man med UC dock den kreditupplysning som UC gör i samband med en förfrågning från många banker, kreditbolag och långivare.
Denna information finns i en kreditupplysning från UC
När UC levererar en kreditupplysning på dig så får företaget som gjort förfrågan tillgång till följande information.
- Inkomstuppgifter för de senaste två åren. Exempelvis inkomst av tjänst, näringsverksamhet och kapital.
- Allmänna uppgifter såsom civilstånd, personnummer.
- Kreditengagemang: Exempelvis blancolån, bolån eller kontokrediter.
- Betalningsanmärkningar.
- Skuldsaldo hos Kronofogden, samt historiskt skuldsaldo.
- Kreditupplysningsförfrågningar de senaste 12 månaderna.
- Fastighetsinnehav.
Utifrån denna information gör UC och företaget som gör förfrågan en bedömning av din kreditvärdighet, vilket sammanfattas i UCs poängsystem UC-score.
UC-score
UC sätter poäng på mellan 1-999 på din kreditvärdighet. Din kreditscore avgörs med hjälp av en avancerad AI-metodik som bland annat tar hänsyn till antalet förfrågningar, inkomst, kreditengagemang med mera.
Varför bör man undvika många förfrågningar från UC?
Det finns en gängse uppfattning bland Sveriges befolkning om att man bör vara försiktig med antalet kreditupplysningar som UC tar i ens namn. Detta beror på att ett stort antal förfrågningar hos UC ofta är ett tecken på låg kreditvärdighet och ger ett sämre samlat kreditbetyg.
Att undvika kreditupplysningar hos UC ger bättre chanser att få större lån, med bättre ränta
Om man vill kunna ta ett större lån lite längre fram i tiden, till exempel ett bolån eller ett billån, så har man bättre sannolikhet att få ett större lån med en låg ränta om man har ett begränsat antal kreditupplysningar hos UC. Många som behöver ett tillfälligt lån kan därför välja bort de lån som innebär en kreditupplysning via UC, för att få bättre kreditvärdighet och lånemöjligheter längre fram.
Alternativen till UC
Samtliga långivare behöver göra en kreditprövning av dig som ansöker om lån eller krediter. För att kunna ta ett lån utan UC behöver man då ansöka om ett lån hos någon som använder sig av alternativa kreditupplysningsföretag för att göra förfrågningar. De vanligaste alternativen är följande.
- Creditsafe
- Bisnode
- Decidas Info
- Sergel
- Syna
Vanliga missförstånd kring alternativen till UC
Även om upplysningsföretagen i listan inte är kopplade till UC så innebär det fortfarande att en kreditupplysning görs, och där i stort sett samma information om den sökande inhämtas som hos UC. Det är alltså inte på något sätt så att det blir lättare att få lån för att en långivare inte använder sig av UC. Däremot går det indirekt att påstå detta i och med att de långivare med högkostnadskrediter med låga krav i större utsträckning använder sig av alternativ till UC för att inhämta uppgifter.
Sammanfattningsvis finns det dock ingen information som döljs hos UCs konkurrenter och på detta sätt gör det lättare.
Kreditförfrågningar hos ett upplysningsföretag registreras inte i de andras register
Så en av fördelarna med att låna pengar via en långivare som använder sig av Creditsafe eller Bisnode är att förfrågningarna inte kommer att synas i UCs register. Vad många därför anser är att det kan förbättra sannolikheten att få bättre lån till lägre ränta i framtiden. Eftersom UC är det största kreditupplysningsföretaget, som flest storbanker och större kreditgivare använder sig av så är det i huvudsak här man bör undvika ett stort antal förfrågningar.
Lån som inte syns i UC
Tidigare har det funnits ett stort antal lån som inte synts i UC. Ofta har det handlat om mindre långivare som inte rapporterat in kreditengagemangen till UC. Detta har också diskuterats flitigt på flertalet lånforum på nätet. De lån som inte syns i UC har dock i allt större utsträckning börjat försvinna från marknaden.
För de flesta lånen behöver man numera betala tillbaka lånet i sin helhet för att det inte längre ska synas i en kreditupplysning hos UC.
Lån utan UC om man har betalningsanmärkning
Flertalet av de långivare som erbjuder lån utan UC godkänner även dig med betalningsanmärkning. Ett vanligt krav är dock att man vid betalningsanmärkning inte får ha något skuldsaldo hos Kronofogden. I listan ovan har vi angett för respektive långivare om de godkänner betalningsanmärkning eller inte.
Lån utan kreditupplysning – strider mot lagen
Vi har noterat att vissa av våra besökare letar efter lån där långivaren inte tar någon kreditupplysning i över huvud taget. Detta finns dessvärre inte då samtliga långivare av högkostnadskrediter och andra lån är skyldiga enligt lag att göra en kreditupplysning på den som ansöker.