Jämför Mobilabonnemang

Publicerat den 23 april 2018

Man tjänar ganska mycket på att jämföra mobilabonnemang innan man bestämmer sig för ett att teckna. Genom att välja rätt mobilabonnemang kan spara mycket pengar och få ett abonnemang som är skräddarsytt efter ens vanor och behov. Här nedanför kan du jämföra olika mobilabonnemang mot varandra och läsa lite mer om vad som kan vara bra att tänka på kring mobilabonnemang.

Hur mycket surf behöver du?

Mängden surf som ingår i mobilabonnemanget är idag en av de viktigaste sakerna att titta på för de flesta. Eftersom de flesta är aktiva online större delen av dygnet har de flesta även en relativt hög förbrukning av surf. Den lägsta mängden surf per månad brukar ligga på runt 1 GB. Vad gäller den högsta gränsen på surf så har några mobiloperatörer idag börjat erbjuda mobilabonnemang med obegränsad surf. En av dessa mobiloperatörer är Telenor. I de flesta fall går det att börja med en mindre mängd surf för att sedan utöka den i sitt abonnemang om man upptäcker att man skulle behöva mer.

Mobilabonnemang med eller utan mobiltelefon?

Det är mycket vanligt att en mobiltelefon ingår när man tecknar ett abonnemang. Detta är i de flesta fall gjort för att locka kunder att teckna ett abonnemang. Upplägget ser normalt ut enligt följande. Man betalar varje månad en mindre summa för sin mobil mot att man binder upp sig på ett abonnemang som sträcker sig över en lång tid. Genom att binda upp sig på abonnemanget så får man mobilen lite billigare än om man skulle köpa den olåst i butiken.

När man köper en mobil med abonnemang så är den i de flesta fall operatörslåst så länge som abonnemanget löper. De flesta av de senaste mobilmodellerna går att köpa med abonnemang såsom Samsung Galaxy S9, Huawei P20, iPhone X, iPhone 8, Sony Xperia XZ2 med flera.

Rabatter på mobilabonnemang

En del av mobiloperatörerna ger rabatter på mobilabonnemang för vissa grupper. Det finns bland annat rabatterade mobilabonnemang för studenter och pensionärer. Dessutom finns det familjeabonnemang, som blir billigare om ni är flera som står på ett större abonnemang.

Mobiloperatörer

Marknaden för mobilabonnemang präglas av relativt hård konkurrens, något som är positivt för dig som kund. Den hårda konkurrensen har pressat priserna på mobilabonnemang rejält. Nedanför hittar du de vanligaste mobiloperatörerna just nu.

Halebop

Halebop är en mobiloperatör som marknadsför sig själva som ”den sjyssta mobiloperatören”. Halebop har funnits på marknaden sedan år 2000 och är idag en av de större operatörerna i Sverige. Halebop ingår i Telia och använder sig således även av deras mobila nät, som är Sveriges största. Detta är en av de stora fördelarna med just Halebop, att man med Sveriges största nät även har Sveriges bästa täckning.

Sveriges nöjdaste kunder många år i rad

Halebop har under många år i rad blivit utsedda till mobiloperatören med nöjdast kunder. Priset har utsetts av Svenskt Kvalitetsindex och har tilldelats Halebop mellan åren 2008-2013 samt 2016-2017.

Halebops Abonnemang

Med Halebops olika abonnemang får du ett abonnemang skräddarsytt efter dina behov, oavsett om du ringer, smsar och surfar mycket eller lite. Halebops olika abonnemang är för närvarande följande.

 • Stor
 • Mellan
 • Liten
 • Mini

Det billigaste abonnemanget hos Halebop är Mini, där man endast betalar 99 kronor i månaden. Med Halebops abonnemang ”Stor”, ringer och Smsar man obegränsat. Man får dessutom hela 30 GB surf. Halebop har även specialerbjudanden för studenter, som kan välja mellan abonnemangen Stor och Mellan till ett rabatterat pris, för närvarande 199 eller 299 kronor per månad.

Comviq

Grunden till det som idag är Comviq lades år 1981. Comviq är idag ett varumärke under Tele2 och de har under många år gjort sig kända för att kraftigt pressa priserna på mobiltelefoni. Tidigare var Comviq i huvudsak en kontantkortsleverantör. Idag har man dock övergått till att sälja både abonnemang, kontantkort och mobiler.

Comviq kontantkort

Comviqs kontantkort säljs under ett antal olika former. Nedanför listar vi kontantkorten hos Comviq just nu.

 • Fastpris
 • Fastpris Mini
 • Fastpris Combo
 • Amigos – Billiga samtal till utlandet
 • Surf

Comviqs abonnemang

Comviq har ett huvudsakligt fokus på olika fastpris-abonnemang, där man ringer och smsar obegränsat men där man betalar mer ju mer surf som ingår. För tillfället erbjuder man Fastpris-abonnemang med 5, 10 eller 40 GB surf per månad. Med Comviqs Fastpris Mini får man 200 minuter samtal, 2000 sms, 2000 mms och 3 GB surf till ett pris av endast 95 kronor per månad. Detta borde vara Sveriges billigaste fastpris, något som även är Comviqs marknadsföringsslogan.

För studenter

Comviq erbjuder även abonnemang till lägre priser för studenter, detta i form av Fastpris Student. Dessa abonnemang liknar de ordinarie, fast med rabatterade priser.

Billiga utlandssamtal

Med Comviq kan man ringa mycket billigt till de flesta länder i världen. Detta gäller både om man har abonnemang och kontantkort.

Telenor

Telenor är en norsk teleoperatör som grundades redan 1970. Telenor har idag bland annat profilerat sig som ett bra val för familjer. Detta då man erbjuder så kallade familjeabonnemang, som ger rabatterade priser på mobilabonnemang när hela familjen är samlad hos Telenor.

Så fungerar Telenor Familj

Med Telenor Familj så har hela familjen ett och samma mobilabonnemang. Utifrån detta huvudabonnemang så har man sedan en eller flera användare. Hela familjen kan således vara användare av abonnemangen med individuella simkort. Surfen som ingår i abonnemanget delar familjen sedan på.

Rabatter

För närvarande erbjuder Telenor rabatter för seniorer och för ungdomar under 27 år.

Abonnemang hos Telenor

När man tecknar abonnemang hos Telenor så kan man välja sin surfnivå, på allt från 1,5 GB ända upp till 60 GB eller obegränsad surf. Med Telenors abonnemang går surfen förutom i Sverige även att använda i EU, Thailand, Singapore och Myanmar.

Abonnemang med obegränsad surf

Telenor är för tillfället en av få mobiloperatörer som erbjuder mobilabonnemang med obegränsad surf. Detta kostar just nu 549 kronor per månad när man binder upp sig över 24 månader. Är man en familj med flera som kommer att använda detta är det ett mycket prisvärt alternativ. Vill man ha samma abonnemang utan bindningstid så kostar detta 749 kronor per månad.

Tele2

Tele2 är en mobiloperatör som förutom mobiltelefoni även tillhandahåller fast telefoni och internettjänster. Tele2 har för närvarande ett brett utbud av mobilabonnemang för dig som vill surfa mycket till en billig peng. Detta är något som på kort tid gjort Tele2 till ett mycket populärt val bland företagare.

Tele2 Abonnemang

Tele2 erbjuder för tillfället endast olika typer av fastpris-abonnemang, där i stort sett alla inkluderar en riklig mängd surf. Man kan välja mellan 1 GB, 5 GB, 15 GB, 30 GB eller ”Unlimited”. Unlimited, det vill säga obegränsad ger dig helt obegränsad surf. För detta betalar du endast 499 kronor per månad. Detta är ett alternativ som gör att du surfar i hög hastighet var du än befinner dig och dessutom kan dela surf till dina andra enheter. Med Tele2 Unlimited så får du 20 GB surfpott per dag. Därefter fyller du på 5 GB i taget, allt helt gratis.

Det billigaste abonnemanget hos Tele2 är fastpris med 1 GB surf. För detta betalar du 199 kronor per månad. Man kan tycka att steget upp till obegränsad surf från detta inte är särskilt stort prismässigt.

Med Tele2s abonnemang har man ingen bindningstid. Detta gör att man kan börja med ett abonnemang med mindre surf för att sedan byta upp sig om man skulle upptäcka att man behöver mer.

Unlimited Together

Tele2s senaste tillskott bland abonnemangen heter Unlimited Together. Detta är ett abonnemang där man kan samla vänner, familj eller andra i en gemensam grupp där alla surfar obegränsat. Detta ger en betydligt lägre månadskostnad än normalt. Det normala priset per person för Tele2 Unlimited är ju 499 kronor per månad. Om ni är tre eller fler som istället delar på Tele2 Unlimited så betalar ni endast 349 kronor var per månad för att ha obegränsad surf. Är ni två personer som delar på detta abonnemang så betalar ni 399 kronor per månad vardera.

Telia

Telia som har sitt ursprung i gamla Televerket är Sveriges största operatör. Men företaget erbjuder en hel rad andra produkter än enbart mobiltelefoni.

Telias abonnemang

Telias nya serie abonnemang heter Mobil Komplett, där man väljer en surfmängd på allt från 1 GB och upp till 100 GB per månad. I Mobil Komplett-abonnemangen så ingår alltid fria samtal och fria meddelanden. Dessutom surfar man fritt i sociala medier i Sverige såväl som i andra EU/EES-länder. Är ni en familj så kan något av abonnemangen med surf mellan 20-100 GB vara en bra affär eftersom denna surf kan delas fritt inom familjen.

Den surf som du inte använder upp under månaden behåller du till nästa månad.

Billigaste abonnemanget hos Telia

Vill du komma undan billigast möjligt hos Telia så väljer du Telia Mobil Komplett 1 GB som kostar 199 kronor per månad.

Med eller utan bindningstid

Telia erbjuder abonnemang både med eller utan bindningstid, där du givetvis får ett lägre pris om du binder upp dig över lite längre tid. Om du inte vill binda upp dig över lång tid kan du välja ett abonnemang med bindningstid på 30 dagar.

Rabatter

Hos Telia kan du bland annat få rabatt på ditt mobilabonnemang om du är yngre än 28 år, något som ger dig en 50 kronor lägre månadskostnad. Men hos Telia kan man även få fina rabatter om hela familjen ansluter sig.

Telias Familjeabonnemang

Telia ger även bättre erbjudanden till familjer där alla ansluter sig. Man delar då på surfen i abonnemanget, men där alla får ett varsitt nummer och fria samtal och SMS. Just nu har man även en extra bra funktion där barnen i familjen kan samla extra surf genom appen Telia PEP. Genom att vara ute och röra på sig så samlar barnen ihop extra surf i appen.

Hallon

Hallon är en relativt ny uppstickare bland mobiloperatörerna som bland annat gjort sig kända för sin enkelhet och sina låga priser. Hallon säljer förutom mobilabonnemang även abonnemang för mobila bredband samt mobiltelefoner och företagstjänster.

Hallons Abonnemang

Hallon erbjuder mobilabonnemang med fritt antal samtal och fritt antal meddelanden. Dessa erbjuder man med surfnivåerna 4, 8, 25 och 100 GB. För alla nya kunder som tecknar ett abonnemang hos Hallon så erbjuder man kraftigt rabatterade priser de första månaderna. Dessutom har man för tillfället en kampanj där nya kunder får 25 GB extra surf vid tecknande av ett nytt mobilabonnemang. Hallons billigaste abonnemang är för närvarande abonnemanget med 4 GB surf, som kostar 99 kronor per månad. Det dyraste abonnemanget, som även inkluderar 100 GB surf kostar för närvarande 349 kronor per månad. Dessa priser avser endast abonnemangen, utan mobiltelefoner.

Genom att binda upp sig över 12-24 månader så kan man köpa en mobiltelefon från Hallon till ett rabatterat pris.

Rabatter

För dig som är studerande eller över 55 år gammal så finns det fina rabatter att ta del av genom Hallon. Genom att intyga detta på Hallons hemsida så får du tillgång till deras abonnemang till kraftigt rabatterade priser.

Fördelar med Hallons Abonnemang

 • Hos Hallon kan man alltid spara sin surf till nästkommande månader. Det går att spara ända upp till 100 GB surf på detta sätt.
 • Hallons abonnemang har ingen bindningstid. Om du inte bundit upp dig med en avbetalning på en mobiltelefon kan du avsluta ditt abonnemang hos Hallon precis när du vill.
 • Hallon är ett smidigt, enkelt och billigt alternativ för företag.

Ringa utomlands med Hallon

Med Hallon skickar man SMS över hela världen helt fritt. Dessutom tar man inte ut någon öppningsavgift för samtal utomlands.

Vimla

Vimla är en mobiloperatör som tillhör Telenor, som man skulle kunna kalla för deras lågprisvarumärke. Med Vimla får man ett flexibelt mobilabonnemang till några av marknadens lägsta priser. Du kan ändra ditt abonnemang hos Vimla när du vill precis som du vill.

Vimlas Abonnemang

Vimla erbjuder både abonnemang med och utan fria samtal och meddelanden. Därefter betalar man efter hur mycket surf man vill ha varje månad. Vimla erbjuder mobilabonnemang med surf om antingen 2 GB, 4 GB, 10 GB eller 25 GB. Vimlas billigaste abonnemang, med fria samtal och meddelanden med 2 GB surf kostar för närvarande 100 kronor i månaden. Det dyraste abonnemanget, med 25 GB surf i månaden kostar för närvarande 300 kronor per månad.

Rabatter på abonnemang

Om du tillhör någon av grupperna under 18, över 55 eller om du är student så kan du få abonnemang till rabatterade priser. Fyll i ditt personnummer på Vimlas hemsida för att se hur stor rabatt du kan få.

Kampanjer

Just nu har Vimla en kampanj där man erbjuder nya kunder halva priset hela sommaren. Dessutom har man sina ordinarie erbjudanden till nya kunder, där man betalar halva priset på sitt abonnemang i tre månader innan man börjar betala ordinarie pris.

Välgörenhet

Genom att ringa med Vimla gör du en god gärning. Delar av Vimlas vinst skänker man nämligen bort till välgörande ändamål.

Tipsa dina vänner och få lägre månadskostnad

Du som redan är kund hos Vimla kan få lägre månadskostnad genom att tipsa dina vänner om Vimlas abonnemang. Både du och den du hänvisar till Vimla sänker sin månadskostnad med 10 kronor i månaden på detta sätt.

Fello

Fello är en mobiloperatör som använder sig av Telias nät och på detta sätt kan erbjuda Sveriges bästa täckning. Man strävar efter schyssta och tydliga villkor, med okomplicerade erbjudanden och priser. I alla Fellos abonnemang ingår fria samtal, fria SMS och fria MMS inom Sverige.

Fellos abonnemang

Med Fellos abonnemang kan man välja surfnivå på 1 GB, 4 GB, 7 GB, 10 GB och 30 GB. Givetvis är det billigaste alternativet abonnemanget med 1 GB surf, där man betalar så lite som 95 kronor per månad. Det dyraste abonnemanget, som ger dig 30 GB surf per månad kostar 345 kronor i månaden.

Inga av Fellos abonnemang har någon bindningstid och din oanvända surf sparas till nästa månad. Självklart kan du flytta över ditt nummer om du har en annan operatör i dagsläget.

Rabatter

Barn, studenter och 55-plussare får rabatterade priser på Fellos abonnemangsutbud. Då får man istället 2 GB surf för samma pris som 1 GB surf vid ordinarie priser.

Ringa utomlands

Med Fello ringer man utomlands till låga priser. På deras hemsida kan du få exakt pris per minut på samtal till det land dit du vill ringa.

Alltele

Alltele – operatören med det något gammalmodiga namnet är en mobiloperatör som erbjuder mobiltelefoni till mycket låga priser. Hos Alltele har man möjligheten att teckna ett abonnemang med en låg fast kostnad, där man sedan betalar för de samtal man gör eller för den surf som man använder.

Allteles abonnemang

Allteles billigaste abonnemang heter Prat och kostar 39 kronor per månad. Med Alltele Prat betalar man endast för de samtal man gör eller för den surf man förbrukar. Samtal kostar 0,39 kronor per minut och datatrafik kostar 2 kronor per MB. Du kan även få en fast datamängd på u

pp till 40 GB som ingår i detta abonnemang varje månad.

Vill du ha fria samtal, SMS och MMS så väljer du istället Alltele Fastpris. Även här kan du betala datatrafiken rörligt, alternativt betala för en fast mängd datatrafik som ingår varje månad.

Alltele Utland

För dig som ringer mycket utomlands har Alltele ett mycket bra abonnemang. Med Alltele Utomlands så betalar man endast 18 kronor i månaden och får i och med detta möjligheten att ringa samtal till utlandet till rekordlåga priser.

Kampanjer

Just nu har Alltele fina erbjudanden på ett flertal abonnemang. Just nu får du första månaden gratis och slipper betala startavgiften som annars ligger på 199 kronor.

Mobiltelefoner

Du kan även välja att köpa till en mobiltelefon till ditt abonnemang hos Alltele. Detta ger dig normalt ett något rabatterat pris mot om du skulle köpa motsvarande mobiltelefon direkt i en butik.

Lyca Mobile

Lyca Mobile är det självklara alternativet för dig som vill ringa billigt till utlandet. Lyca Mobile har genom åren gjort sig kända för sina extremt låga priser till utlandet jämfört med andra mobiloperatörer. Men Lyca Mobile är inte bara ett bra alternativ för utlandssamtal utan passar även bra för nationellt bruk. Lyca Mobile har främst gjort sig kända som en operatör för kontantkort. Dock erbjuder Lyca Mobile även flertalet paket med månadsvisa betalningar, som går att likna vid abonnemang.

Lyca Mobiles månadspaket

Lyca Mobile erbjuder månadspaket i storlekarna Small, Medium, Large och Xtra Large. Det billigaste abonnemanget Small kostar 95 kronor i månaden och ger fria SMS, 250 minuter nationella samtal och 250 MB nationell surf. Prefekt för dig som inte använder mobilen särskilt mycket. Är du en storanvändare kan Lyca Mobiles XL-paket istället vara aktuellt. Med detta betalar du 239 kronor per månad och får då fria samtal, fria SMS och 3 GB nationell surf.

Internationella paket

De flesta av Lyca Mobiles paket fungerar som abonnemang, där en påfyllning räcker i 30 dagar. Med Lyca Mobiles Internationella paket så kan du mot en kostnad på 49-199 kronor för en månad få mellan 200-1500 internationella minuter. Ett perfekt, billigt och prisvärt alternativ för dig som ringer mycket utomlands. Utöver de internationella samtalen så ingår det även en viss del nationell surf och en viss del nationella samtal i de internationella paketen.

Erbjudanden från Lyca Mobile

Just nu har Lyca Mobile flera fina erbjudanden till nya kunder som registrerar sig hos dem. Just nu får alla som gör en första tankning 100 kronor gratis att ringa för.

dd

 • Halebop
 • Comviq
 • Telenor
 • Tele2
 • Telia
 • Hallon
 • Vimla
 • Fello
 • Alltele
 • Lyca Mobile

Utöver dessa finns det antal mindre uppstickare med en generös prisbild.

Fast pris-abonnemang

Några av de vanligaste mobilabonnemangen idag är så kallade fast pris-abonnemang. Detta innebär abonnemang som gör det möjligt att ringa, smsa och mmsa obegränsat inom Sverige till ett fast pris. Dessutom brukar en begränsad mängd surf ingå i priset. Fast pris-abonnemang kostar allt från 100 kronor per månad och uppåt. Vad som styr priset på fast pris-abonnemanget är ofta vilken mängd surf som ingår i abonnemanget.

Mobilabonnemang med skulder hos Kronofogden eller betalningsanmärkning

Om du har en betalningsanmärkning eller skulder hos Kronofogden så kommer du inte att bli godkänd i kreditprövningen hos flera av operatörerna. Men hos Comviq och Hallon så finns det abonnemangstyper även för dig med betalningsanmärkning. Hos övriga operatörer kan du med betalningsanmärkning bli godkänd i vissa särskilda fall. Detta genom att mobiloperatören gör en individuell bedömning av din privatekonomi. Däremot brukar det inte vara möjligt att teckna ett abonnemang med mobiltelefon hos någon av operatörerna om man har en betalningsanmärkning eller skulder hos Kronofogden.

Mobilabonnemang utan bindningstid

Hos flera mobiloperatörer är det möjligt att teckna abonnemang utan bindningstid. Detta avser normalt att man inte tecknar ett mobilabonnemang utan mobil. Genom att välja ett abonnemang utan bindningstid kan du när som helst välja att avsluta ditt abonnemang, byta operatör, eller byta upp dig till ett större abonnemang hos samma operatör.