Jämför Matkassar

Publicerat den 31 maj 2018

Att köpa färdiga matkassar över nätet är ett populärt fenomen som sparar mycket tid i vardagen för många hushåll landet över.

Så fungerar matkassar

Färdiga matkassar innebär att en mataffär eller ett matkasseföretag varje vecka komponerar en färdig matkasse med färdiga recept. Matkassen har ett fast pris varje vecka, vilket också gör att man vet hur mycket som man spenderar på mat. Matkassarna finns under olika teman, såsom hälsa, ekologiskt, vegetariskt, veganskt och mycket mer. Man kan vidare bestämma hur många personer man vill att matkassen ska vara anpassad för. Mängden varor och matkassens pris anpassas sedan därefter. Med färdiga matkassar slipper du helt enkelt stressen kring den eviga planeringen av veckans middagar. Istället kan du koppla av och invänta nya, spännande och hälsosamma recept varje vecka.

Olika matkasseföretag

Konceptet färdiga matkassar har funnits i lite mer än 10 år, något som gjort att ett stort antal matkasseföretag etablerat sig på marknaden. Eftersom matkasseföretagen skiljer sig ganska mycket åt så kommer vi här att gå igenom de största matkasseföretagen och deras respektive matkassar.

Lina kronors Matkasse

Ett av de första matkasseföretagen på marknaden var Linas Matkasse. Linas Matkasse har ett stort antal matkassar som är anpassade för vardagsmiddagar, helgmiddagar, festmåltider och mycket mer.

Linas Barnfamilj

Linas Barnfamilj är en matkasse som kanske inte helt oväntat vänder sig till barnfamiljer. Denna matkasse fokuserar på välbekanta recept som de flesta barn tycker om. Recepten är milda men ändå roliga. Lindas Barnfamilj går även att få glutenfri eller laktosfri. För fem middagar för fyra personer kostar denna matkasse för närvarande 879 kronor, det vill säga 44 kronor per portion.

Linas Veg och Flex

För dig som tycker om att med jämna mellanrum äta vegetariskt men ändå vill äta kött någon gång ibland erbjuder Linas Matkasse Linas Veg och Flex. Denna matkasse är lakto-ovo vegetarisk och går även att få med fisk och fågelrätter. För fyra middagar för fyra personer kostar denna matkasse 799 kronor, det vill säga 50 kronor per portion.

Linas klassiskt och nytt

Linas Klassiskt och Nytt är Linas Originalkasse som innehåller ett stort antal klassiker tillsammans med en hel del nya rätter. Ett roligt sätt att med jämna mellanrum testa nya smaker. Du kan välja denna kasse både som vanlig och som ekologisk. Linas Klassiskt och Nytt kostar 829 kronor för fem middagar för fyra personer, vilket blir 41 kronor per portion.

Linas Inspiration

För dig som vill testa nya smaker från hela världen är Linas Inspiration ett bra alternativ. Denna matkasse innehåller lite mer avancerade recept med smaker som de flesta kanske inte är vana vid. Ett roligt alternativ för dig som gillar att testa nytt! Linas Inspiration kostar 649 kronor för tre middagar för fyra personer, vilket blir 54 kronor per portion.

Linas Supersnabba

Linas Supersnabba är en matkasse för dig som inte vill spendera mycket tid i köket. Varje recept i matkassen tar maximalt 15 minuter att laga. Denna matkasse innehåller till exempel färdigkryddat kött och färdiga såser vilket minimerar tiden du behöver stå i köket. Denna matkasse kostar 849 kronor för 4 middagar a 4 personer, vilket blir 53 kronor per portion.

Linas Lättlagade

Linas Lättlagade är en matkasse som varje vecka ger dig ett antal lättlagade recept som inte är vare sig svåra eller krångliga att följa. För fyra middagar för tre middagar för fyra personer kostar denna matkasse 639 kronor, något som motsvarar 53 kronor per portion.

Helg och fest

För helger, fredagsmys och festmåltider erbjuder Linas Matkasse även ett antal specialmatkassar. Bland dessa matkassar finns följande.

  • Linas 3-rättersmiddag
  • Linas Fredagsmys
  • Linas Midsommarbuffé
  • Andra säsongsanpassade bufféer

Frukost

Linas Matkasse erbjuder även frukostpaket där man kan få utvalda frukostprodukter levererade till morgonen efter. Perfekt för dig som vill överraska någon med frukost nästkommande dag. Du kan välja ur ett stort sortiment av färska råvaror.

Middagsfrid

Middagsfrid är ett ledande matkasseföretag i Sverige som enligt dem själva var först i världen med att erbjuda färdiga matkassar till kunder. Företaget grundades år 2007 av Kicki Theander. Middagsfrid har ett stort antal matkassar med olika teman. Här går vi igenom några av dem.

Originalkassen

Middagsfrids Originalkasse är en av de mest populära matkassarna hos Middagsfrid, och innehåller vegetariskt, kött, fågel och fisk. Matkassen kostar 725 kronor för tre middagar för fyra personer, något som motsvarar cirka 60 kronor per måltid.

Barnkassen

Barnkassen är en matkasse för dig med små barn. Matkassen är extra barnvänlig och kommer varje vecka med ett antal recept som brukar vara extra populära hos barn. Med denna matkasse kan du försäkra dig om att dina barn får en balanserad och varierad kost, med mycket grönt varje dag. Barnkassen kostar 795 kronor för fyra personer och fyra middagar. Detta ger ett pris på cirka 50 kronor per portion.

Vegokassen

Middagsfrids Vegokasse är ett alternativ för dig som vill äta vegetariskt. Detta är ett bra alternativ för dig som vill ha inspiration och kunskap kring vegetarisk matlagning, eller för dig som vill spara tid i vardagen. Matkassen är Lakto-ovo-vegetarisk vilket innebär att recepten många gånger innehåller mjölkprodukter och ägg. Med denna matkasse får du nya spännande recept varje vecka, från såväl Afrika, Asien som från Sydamerika. Vegokassen kostar 675 kronor för 3 middagar för fyra personer. Detta ger ett pris per måltid på 56 kronor.

Flexitariankassen

Flexitariankassen är ett alternativ för dig som kort och gott vill öka din konsumtion av vegetarisk mat och minska konsumtionen av kött. Matkassen innehåller inget rött kött, det vill säga endast fisk eller fågel. Med matkassen får du en varierad kost, full av grönsaker. För fyra middagar för fyra personer kostar Flexitariankassen 795 kronor. Detta ger ett pris per portion på 50 kronor.

Snabba kassen

Snabba kassen är ett alternativ för dig som vill få fram hälsosamma och snabba recept under veckodagarna. Rätterna som kassen innehåller varje vecka tar maximalt 25 minuter att laga. Du behöver alltså aldrig spendera en längre stund i köket under veckodagarna. Snabba kassen innehåller kött, fågel, fisk och vegetarisk mat. Priset på snabba kassen är 795 kronor för tre middagar för fyra personer. Detta ger ett pris per måltid på 66 kronor.

Bistrokassen

Bistrokassen är ett alternativ för dig som lite mer vällagad mat även i vardagen. Denna kasse ger dig möjligheten till att äta både restauranglagad och hemlagad mat i en härlig blandning, så att du inte alla veckans dagar behöver stå länge i köket. Bistrokassen kostar 829 kronor och ger då tre middagar för fyra personer. Detta ger ett pris per portion på 69 kronor. Denna kasse ger dig restaurangmat hemma!

Sommarkassen

Sommarkassen är en matkasse som finns hos Middagsfrid under sommarhalvåret. Denna ger dig en läcker sommarmeny för fyra personer som bland annat innefattar en somrig lunch och grillning till kvällen. Sommarkassen levereras tillsammans med de ordinarie matkassarna och är ett bra sätt att även ordna helgens meny. Sommarkassen kostar för närvarande 495 kronor.

Melliskassen

För dig som har hungriga barn eller ungdomar hemma är melliskassen ett bra alternativ. Med melliskassen får du nyttiga och snabba mellanmål för veckan. Melliskassen är ett tillägg till de ordinarie matkassarna. Melliskassen kostar 149 kronor.

Frukostkassen

Med Middagsfrids frukostkasse får du en trevlig frukostmeny för veckan som bland annat innehåller granola, ägg, bröd, juice och mycket mer. Frukostkassen köps som ett tillägg till de ordinarie kassarna och kostar för närvarande 395 kronor.

Fruktkassen

Vill du ha 3-3,5 kilo frukt hem varje vecka så väljer du fruktkassen som ett tillägg till din ordinarie matkasse. Mycket av frukten är ekologisk och bananerna är alltid KRAV-märkta. Fruktkassen kostar 145 kronor.

City Gross Matkasse

City Gross har förmodligen gjort sig mest känd som en stor och billig livsmedelsbutikskedja. Men City Gross säljer även färdiga matkassar med hemleverans. City Gross har ett stort antal färdiga matkassar där vi kommer att titta närmare på några av de mest populära nedanför.

Billiga Kassen

Till skillnad från många andra matkasseföretag så har City Gross lagt lite krut på att skapa en matkasse som är så billig som möjligt. Billiga kassen är smart planerad och kan tack vare detta erbjuda måltider till ett minipris. Den billiga kassen kostar 399 kronor för 4 middagar för 4 personer. Detta ger ett pris per måltid på cirka 25 kronor vilket är betydligt lägre än samtliga andra matkassar. Denna vecka innehåller den Billiga Kassen bland annat recept på Marockanska köttbullar och potatisgratäng med korv.

Bamsekassen

Bamsekassen är ett alternativ för familjer med lite yngre barn. Fokus för Bamsekassen ligger på färre recept med färre moment och kortare tillagningstid. Många av rätterna i Bamsekassen är klassiska med en ny twist. Matkassen har givetvis alltid färska råvaror och garanterar att minst 25% av varorna i kassen är ekologiska. Bamsekassen kostar 629 kronor och ger då 4 middagar för 4 personer. Detta ger ett pris per måltid på 39 kronor.

Familjekassen

Familjekassen är en matkasse för familjer med lite äldre barn. Många av recepten är klassiker medan andra har en ny twist. Familjekassen kostar 599 kronor och ger då fem middagar för fyra personer. Detta ger ett pris per portion på cirka 30 kronor.

ViktVäktarkassen

För ett säkert sätt att gå ner eller hålla en bra vikt är ViktVäktarkassen ett bra alternativ. Med ViktVäktarkassen får man hälsosam mat med nya och spännande recept varje vecka. ViktVäktarkassen finns även som vegetarisk och som laktosfri. ViktVäktarkassen kostar 649 kronor för fyra personer och fyra middagar. Detta ger ett pris per portion på cirka 41 kronor.

Vegetariska kassen

För dig som är vegetarian, alternativt vill äta vegetariskt i veckorna erbjuder City Gross den Vegetariska kassen. Med denna matkasse får du varje vecka nya lakto-ovo-vegetariska recept som hela familjen brukar gilla och som dessutom är lättlagade.

Flexitariankassen

För dig som kan tänka dig att äta kött ibland, men ändå vill äta en stor del vegetariskt är flexitariankassen ett bra alternativ. Med denna är en stor del av recepten vegetariska, men vissa av recepten innehåller även kyckling eller fisk. Flexitariankassen kostar 599 kronor och ger då 4 middagar för 4 personer. Detta ger ett pris på cirka 37 kronor per måltid.