Jämför Mäklare

Publicerat den 15 januari 2016

På den här sidan kan du använda dig av tjänsten för att jämföra mäklare. Ska man sälja sin bostad är det mycket viktigt att man jämför pris på mäklarnas arvode hos flera olika företag. Man riskerar annars att betala kraftiga överpriser för att få sin bostad såld.

När man förhandlar med sin mäklare bör man känna till att det går mycket enkelt att pruta ner mäklararvodet. De flesta mäklare har dessutom ett stort svängrum gällande detta och kan utan några svårigheter sänka arvodet med många tusen kronor.

När du tittar runt och jämför olika mäklare behöver du också ta ställning till vilken provisionsmodell du tycker passar för mäklaren. Det vanligaste är att man har ett fast arvode till mäklaren och sedan en rörlig del, till exempel att mäklaren får en viss provision på allt över ett visst pris på lägenheten,en så kallad trappa.

När man förhandlar med mäklaren bör man tänka på att marknaden är mycket gynnsam för att sälja bostäder nu. Säljer man en bostad i någon av Sveriges större städer är det inte en särskilt svår uppgift att få den såld, och de flesta bostäder näst intill säljer sig själva. På grund av detta är det mäklaren som har absolut mest att förlora på att du som kund går till en konkurrerande mäklare som ger ett bättre pris.

Rimligt mäklararvode

Vad som är ett rimligt mäklararvode kan variera ganska kraftigt mellan olika delar av landet. Ska man sälja en bostad i någon av Sveriges storstadsregioner behöver man normalt räkna med att behöva betala mellan 40 000-50 000 kronor i mäklararvode medan det på mindre orter kanske snarare är rimligt med 30 000 kronor.

Säljer man en dyrare bostad i någon av storstadsregionerna så får man snarare räkna med att behöva betala ett mäklararvode på 60 000 kronor och uppåt. Mäklararvodena som finns angivna ovan avser om man säljer sin bostad med ett fast mäklararvode. Men ett stort antal av de mäklare som finns på marknaden förhandlar hellre om ett procentuellt arvode. För att veta vad som är ett rimligt procentuellt eller rörligt mäklararvode så behöver man ha ganska bra insyn i slutpriser på bostäder i det område där man säljer. Man riskerar annars att betala ett orimligt högt mäklararvode. Många mäklare föreslår även provision enligt en trappa, där man betalar ett fast arvode upp till ett visst slutpris och därefter ett rörligt arvode på allt som överstiger det överenskomna priset.

Men det absolut lättaste sättet att ta reda på vad som är ett rimligt arvode för just din bostad är att kontakta ett antal olika mäklare och begära in prisförslag. Du kommer på detta sätt snabbt att få en bild av vad som är ett rimligt mäklararvode samt kunna pruta.