Investera i Vindkraft

Publicerat den 8 mars 2018

Vindkraft har växt sig populärt som en investering i förnyelsebar energi. Om man vill investera i vindkraft finns det flera sätt att gå tillväga. Här tittar vi närmare på de vanligaste alternativen samt ger lite tips på vad som kan vara bra att tänka på.

Investera i vindkraft-aktier

Det lättaste sättet att investera i vindkraft är genom att göra det i noterade aktier på börsen. Det finns flera noterade bolag som äger, driver och utvecklar vindkraft. Två av vindkraftbolagen på börsen är Arise och Eolus Vind.

Populära Vindkraft-aktier 2019


 • Eolus Vind (Projekterar och uppför vindkraftanläggningar)
  Handlas på: Stockholmsbörsen Small Cap

 • Arise (Prospektering, förvaltning och drift av vindkraftverk)
  Handlas på: Stockholmsbörsen Small Cap

 • Fortum (Elproduktion vid vindkraftparker i Sverige, Norge och Ryssland)
  Handlas på: Helsingforsbörsen Large Cap


 • Vestas Wind Systems (Tillverkare av vindkraftverk)
  Handlas på: Köpenhamnsbörsen Large Cap

 • Ørsted (Elproduktion via vindkraftverk)
  Handlas på: Köpenhamnsbörsen Large Cap

 • Nordex SE (Tillverkare av vindkraftverk)
  Handlas på: Berlinbörsen Equiduct

Arise

Arise är ett företag som bland annat jobbar med prospektering, drift och finansiering av vindkraftverk. Bolaget har varit noterat på börsen sedan 2010 och har en total förvaltad vindkraftportfölj om 770 MW. Av dessa finns 610 i Sverige och 160 i Norge. Man har även förprojektering av projekt i Skottland.

Eolus Vind

Eolus Vind är ett vindkraftsföretag som grundades 1990. Företagets huvudsegment är vindkraftprojektering och etablering av nyckelfärdiga vindkraftanläggningar till kunder. Deras aktie är noterad på Nasdaq Stockholm Small Cap och handel sker under kortnamnet EOLU B.

För att kunna handla aktier i dessa bolag behöver man ett konto hos en bank eller en nätmäklare. Hos nätmäklaren Avanza startar man snabbt och enkelt ett konto, från vilket man sedan kan handla både svenska och utländska vindkraft-aktier.

Direktinvestera i vindkraftverk

Det finns även möjligheten att direktinvestera i vindkraft genom att köpa in sig i ett vindkrafts-projekt. Detta erbjuds bland annat från Eolus Vind.

Vilken avkastning kan man räkna med?

Avkastningen på vindkraft beror ganska mycket på elpriset. Är elpriset högt så blir avkastningen hög och tvärt om. För närvarande så har vi historiskt låga elpriser. Detta gör att avkastningen också är relativt låg. För närvarande kan man räkna med en avkastning på mellan 3-5%. Detta är förvisso långt mycket bättre än att ha pengarna på ett bankkonto som knappt ger någon ränta alls. Men samtidigt betydligt lägre en börsen som i snitt avkastat mellan 10-12% per år. En investering i vindkraft är således något för den som inte enbart ser det som en investering utan även som en god gärning för miljön.

Köpa vindkraftverk

Ytterligare ett vanligt sätt att investera i vindkraft är att köpa ett eget vindkraftverk. Här kan man köpa allt ifrån mycket små vindkraftverk till stor sådana. Ett litet vindkraftverk kan kosta från några tusen kronor och uppåt. Maxhöjden för vindkraftverk utan bygglov i Sverige är 20 meter. För vindkraftverk för hemmabruk brukar allt från 500W till 6kW vara aktuellt.

Partnererbjudanden

Investera i privatlån med en förväntad avkastning på 6% per år. Stabilt kassaflöde med ränta varje månad

TILL BROCC