Investera i Ryssland

Publicerat den 26 mars 2018

Ryssland är en stor ekonomi i världen. Med sina 144,3 miljoner invånare är det till och med en av de största ekonomierna i världen. Historiskt har Ryssland många år haft en relativt hög tillväxt i BNP, något som också gjort det till ett populärt land att investera i. Risken är förvisso högre, men så är även möjligheterna till högre avkastning. Här går vi igenom vilka alternativ som finns om man vill investera i Ryssland.

Rysslandsfonder

Det lättaste sättet att investera i Ryssland är genom att köpa andelar i Rysslandsfonder. De flesta banker och nätmäklare i Sverige erbjuder möjligheten till att investera i ett flertal olika Rysslandsfonder. Här hittar du några av de mer populära Rysslandsfonderna i Sverige.

Swedbank Robur Rysslandsfond

Denna fond placerar i olika branscher i företag i Ryssland. Man har en viss tungvikt på energi och råvaror. Några av de större innehaven i fonden är bland andra Yandex, Tatneft Pref., Gazprom och Sberbank of Russia. Fondens risk betraktas som hög och dess avgift är för närvarande 2,68%. På tio år har fonden haft en negativ avkastning, de senaste fem åren en avkastning på cirka 30%.

Alfred Berg Ryssland

Denna fond placerar pengar på den ryska aktiemarknaden, där man bland annat har ett fokus på olje- och gassektorn. Bland de större innehaven finns Sberbank of Russia, Alrosa, Inter Rao Ues, Surgutneftegas och Mobile Telesystems. Fondens förvaltningsavgift ligger för närvarande på 3,25%.

SEB Rysslandsfond LUX

Denna fond investerar i Ryssland och i ryska bolag på andra börser i världen. Fonden investerar även i OSS-länder. Några av fondens större innehav är bland andra Sberbank of Russia, Lukoil, Gazprom, Halyk Savings Bank of Kazakhstan, Rosneft Oil med flera. De största branscherna som man investerat i är energi, råvaror och finans. Fondens risk betraktas som hög.

Nordea Rysslandsfond

Fonden investerar i ryska företag och har innehav i cirka 40 stycken. Några av de större innehaven är Lukoil, Mobile Telesystems, Gazprom, Novolipetsk Steel och Severstal PAO. De största branscherna är energi, råvaror och finans

Rysslandsfonderna som nämns ovan kan du bland annat handla hos Avanza eller Nordnet.

Börshandlade fonder (ETFer)

Man kan även investera i Ryssland genom att köpa ETFer, det vill säga börshandlade fonder med huvudsakligt fokus på Ryssland. En av dessa heter DBX Russia Cap och går att handla hos Avanza. Den avser att återspegla indexet MSCI Russia. Avgiften är 0,65%.

Investera i svenska företag med exponering mot Ryssland

Om man vill investera i Ryssland så är det även en bra idé att investera i svenska företag med exponering mot Ryssland. Ett stort antal stora svenska företag har en stor exponering mot Ryssland, både när det kommer till export till landet och verksamhet direkt där. Vill man investera i Ryssland finns det alltså got om svenska aktier och företag att göra detta genom. Några av de svenska företagen noterade på Stockholmsbörsen med betydande verksamhet i Ryssland finns följande.

  • ABB
  • Atlas Copco
  • Ericsson
  • H&M
  • Skanska
  • Handelsbanken
  • Holmen

Utöver dessa finns det ett antal små och medelstora företag med direkt verksamhet i Ryssland. Exempelvis finns företaget EOS Russia listat på First North, som förvaltar en portfölj med ryska eltillgångar.

Företag som tidigare funnits listade på svenska börser är Ruric, Black Earth Farming, East Capital Explorer, Vostok Nafta med flera.

Om Rysslands ekonomi

Ryssland är en ekonomi med en betydande storlek i världen. Vad som bland annat kännetecknar den ryska ekonomin är dess enorma naturtillgångar och en ganska välutbildad befolkning. Några av naturtillgångarna som är värda att nämna är bland annat att man sitter på världens största gasreserver, samt att man har världens största sammanhängande skogsområden. Vidare har man en mycket stor oljeproduktion och mineralutvinning.

Från planekonomi till marknadsekonomi

Rysslands ekonomi som den ser ut idag är inte särskilt gammal, något som både innebär stora möjligheter och utmaningar. Efter att Sovjet föll så övergick Ryssland successivt från planekonomi till marknadsekonomi. Detta har skapat vissa problem i landet såsom en relativt hög arbetslöshet. Vidare har Ryssland en föråldrad industri från Sovjettiden som kräver upprustning. Ytterligare en stor utmaning för Ryssland är att landet brottas med en utbredd korruption. Det är något som försvårar ekonomisk utveckling och utländska investeringar.

När det kommer till export är Ryssland relativt beroende av ett fåtal exportvaror, särskilt inom råvaror. Detta gör att de flesta finanskriser i världen slår mycket hår mot Ryssland. Vidare medför stora svängningar i råvarupriser även stora svängningar i den ryska ekonomin.

Inflation

Ryssland har historiskt sett haft en mycket hög inflation. I början av 1990-talet nådde den en nivå på över 2000%. Idag har man lyckats få ner inflationen på en historiskt mycket låg nivå. För närvarande ligger inflationen i Ryssland på 2,2%.

Valuta

Rysslands valuta heter Rubel. Rubeln genomgick en valutareform 1998 där 1000 gamla rubel blev en ny rubel. 100 svenska kronor motsvarar i skrivande stund cirka 690 ryska rubel. Rysk rubel används förutom i Ryssland även i Krim, Sevastopol, Abchazien och i Sydossetien. ISO-koden är RUB.