Investera i Ryssland

Publicerat den 26 mars 2018

Ryssland är en stor ekonomi i världen. Med sina 144,3 miljoner invånare är det till och med en av de största ekonomierna i världen. Historiskt har Ryssland många år haft en relativt hög tillväxt i BNP, något som också gjort det till ett populärt land att investera i. Risken är förvisso högre, men så är även möjligheterna till högre avkastning. Här går vi igenom vilka alternativ som finns om man vill investera i Ryssland.

Rysslandsfonder

Det lättaste sättet att investera i Ryssland är genom att köpa andelar i Rysslandsfonder. De flesta banker och nätmäklare i Sverige erbjuder möjligheten till att investera i ett flertal olika Rysslandsfonder. Här hittar du några av de mer populära Rysslandsfonderna i Sverige.

Swedbank Robur Rysslandsfond

Denna fond placerar i olika branscher i företag i Ryssland. Man har en viss tungvikt på energi och råvaror. Några av de större innehaven i fonden är bland andra Yandex, Tatneft Pref., Gazprom och Sberbank of Russia. Fondens risk betraktas som hög och dess avgift är för närvarande 2,68%. På tio år har fonden haft en negativ avkastning, de senaste fem åren en avkastning på cirka 30%.