Investera i Litium

Publicerat den 6 mars 2018

För den som tror på att utvecklingen och efterfrågan på elbilar kommer att fortsätta uppåt kan en investering i litium vara mycket intressant. Goldman Sachs har exempelvis uppskattat att ett bilbatteri i en Tesla-bil innehåller samma mängd litium som finns i 10 000 mobiltelefoner. I takt med att elbilsproduktionen eventuellt ökar kan det alltså ske en enormt ökning i efterfrågan på metallen. På den här sidan går vi igenom de olika alternativ som finns för att investera i litium, samt vad som kan vara bra att tänka på.

Direktinvestering är för närvarande inte möjlig

Till skillnad från många andra råvaror och ädelmetaller så går det för närvarande inte att handla med litium direkt på den vanliga råvarubörsen. Alternativet för att investera i litium blir därför att investera indirekt metallen. Detta kan man till exempel göra genom att investera i en ETF som följer den underliggande utvecklingen för litium, alternativt genom att köpa aktier i företag som på olika sätt arbetar med litium, såsom utvinning, prospektering eller liknande.

ETFer

För den som vill investera i prisutvecklingen för litium finns möjligheten att investera i ETFen Global X Lithium & Battery Tech ETF. Denna ETF erbjuder en stor exponering mot företag som bryter litium samt företag som raffinerar råvaran.

Aktier i litium-företag

Om man vill investera i litium kan det vara en bra idé att investera i företag som utvinner eller prospekterar efter litium. Här behöver man ofta blicka mot de amerikanska eller kanadensiska börserna för att hitta aktier att investera i. Några litium-relaterade företag som man kan köpa aktier i hittar du nedanför.

  • Nemaska Lithium Inc
  • Albermarle Corp
  • Sociedad Quimica y Minera de Chile SA

Dessa aktier går för närvarande att handla med hos nätmäklaren Avanza.

Mer om litium

Litium är det tredje grundämnet i det periodiska systemet och tillhör gruppen alkalimetaller. Litium är den hårdaste av alkalimetallerna, och också den metall med högst smältpunkt och högst kokpunkt. I hela världen uppskattar man att det finns 14 000 000 ton i litiumreserver. De länder i världen där man beräknar att reserverna är som allra störst är i Chile med 7 500 000 ton och i Kina med 3 200 000 ton. Världsproduktionen av litium uppgick år 2016 till cirka 35 000 ton rent litium.

Litium har ett stort antal användningsområden. Bland annat har man det i tvål, olika legeringar, fusionsvapen, raketbränsle och mycket annat. Men litium är kanske mest känt för att användas i olika typer av batterier såsom litiumbatterier och batterier till elbilar. Bland annat elbilstillverkaren Tesla tror starkt på användandet av litiumbatterier.