Investera i Kryptovalutor

Publicerat den 10 januari 2018

Kryptovalutor har de senaste åren blivit ett populärt tillgångsslag bland investerare världen över. Och de som prickat rätt har i många fall tjänat hundratals eller tusentals procent. För att investera i kryptovalutor så går det både att investera direkt i enskilda kryptovalutor, alternativt köpa in sig i fonder som investerar i ett stort antal olika kryptovalutor. Nedanför hittar du en lista över handelsplattformar där man kan investera i kryptovalutor utan avgift.

Vilka kryptovalutor finns att investera i?

I skrivande stund finns det runt 700 olika kryptovalutor. Det kan alltså för nybörjaren vara relativt svårt att veta vilka man ska investera i. En av de mest populära kryptovalutorna bland investerare heter Bitcoin, men det finns även mängder av andra stora kryptovalutor såsom Etherum, Ripple, Litecoin, Peercoin, Dogecoin med flera. Men lista kan göras mycket lång.

Om kryptovalutor

Om man ska förklara begreppet kryptovaluta enkelt så innebär det en typ av valuta som inte regleras av något lands centralbank, samt att den endast finns att använda digitalt. Kryptovalutor är därför något som kapar mellanhänderna för transaktioner i valutan, till skillnad mot andra typer av valutor. Det gör därför transaktioner i kryptovalutor billigare och anonymare än vid transaktioner i vanliga valutor.

Hur äger man kryptovalutor?

Det finns flera alternativ för ägande när man investerar i kryptovalutor. Många väljer att köpa sina kryptovalutor direkt och sedan förvara dessa i en Wallet för kryptovalutor. Detta underlättar om man vill använda kryptovalutan som man köpt för att betala med eller liknande. Men om man endast är intresserad av kryptovalutan som investering så finns även alternativet att investera i kryptovalutor i form av certifikat. Ett certifikat för en kryptovaluta är en underliggande tillgång som följer kryptovalutans utveckling, det vill säga upp- eller nedgång. Certifikat har ofta fördelen att de är lättare och går snabbare att handla med. Med direktägande i kryptovalutor kan det i vissa fall vara krångligt att lösa in dem till till rena pengar.

Kryptovalutor som investering

Kryptovalutor är en spekulativ investering där man först och främst spekulerar i att dessa valutor kommer att ersätta vanliga valutor som betalningsmedel. Tror man på denna utveckling så är det också mycket rimligt att investera pengar i kryptovalutor. Historiskt så har avkastningen på kryptovalutor varit mycket god. Detta innebär dock inga garantier för kryptovalutornas fortsatta utveckling. Man bör dock alltid vara försiktig med sina investeringar i denna typ av investeringar eftersom de normalt innebär stora rörelser i kursen.

Sprid dina risker

Även om man tror på kryptovalutor och dess framtid så kan det vara svårt att sia kring vilken kryptovaluta som kommer att bli stor och framgångsrik. Ett alternativ kan därför vara att investera i en kryptovaluta-fond. Den typen av fond går exempelvis att handla avgiftsfritt hos handelsplattformen Etoro och innebär att man investerar i flera olika kryptovalutor på en gång. Det kan vara ett bra alternativ för att sprida sina risker, men också ett alternativ för att ta del av eventuell kursuppgång i flera olika kryptovalutor samtidigt. Fonden kan du sedan också sälja när du vill.