Investera i Indexfonder

Publicerat den 15 mars 2018

Indexfonder är en typ av fond som följer ett specifikt index. Fonden investerar i företag som ingår i ett visst index för att på bästa sätt spegla utvecklingen i detta. Indexfonder är bland annat kända för att ha låg förvaltningsavgift och en förhållandevis hög avkastning.

Indexfondernas avgifter

Till skillnad från nischade fonder så har indexfonder i de flesta fall mycket låga avgifter. I Sverige finns det till och med indexfonder som är helt avgiftsfria. De indexfonder med avgift har sällan en avgift som överstiger 0,5%. Detta går att jämföra mot 1,47% som är genomsnittet för aktiefonder i Sverige. Fondens avgift spelar stor roll för den totala avkastningen över tid, där en hög förvaltningsavgift har en förmåga att skapa en sämre avkastning över tid.

Fonder utan avgifter

För dig som sparar långsiktigt i fonder är det mycket viktigt att välja fonder antingen med låga, men gärna utan avgifter. Avgifterna på fonden kommer att äta på ditt kapital varje år, oavsett om fonden går bra eller inte. Och på lite sikt kommer det att bli mycket viktigt att välja fonder utan avgifter.

I dagsläget finns det tre stycken så kallade gratisfonder eller fonder utan avgifter att handla i Sverige. Dessa är Avanza Zero hos Avanza, Superfonden hos Nordnet och SBAB Fri hos SBAB. Samtliga dessa fonder är egentligen ganska lika varandra. Riskprofilen är ungefär densamma och tanken är att alla ska följa eller gå lite bättre än index.

Dessa fonder går att handla hos Avanza

Egentligen spelar det inte så stor roll vilken av dessa fonder du väljer. Den enda större skillnaden är att Avanza och SBAB har 30 respektive 29 bolag i sina fonder medan Nordnet har 70 bolag i sin fond. Nedan kan du se de största innehaven i fonderna och man kan enkelt konstatera att de är näst intill identiska.

Största innehaven i fonderna

Största innehaven i Avanza Zero: H&M, Nordea, Ericsson, Telia och Handelsbanken.

Största innehaven i Superfonden: H&M, Nordea, Ericsson, Swedbank och Handelsbanken

Största innehaven i SBAB Fri: H&M, Nordea, Ericsson, Swedbank och Telia

Olika index

Det finns i stort sett lika många indexfonder som det finns index. Och en indexfond kan avse en fond som följer ett index i Sverige lika väl som den följer ett index i Japan, Brasilien, USA eller Nigeria. Det vanligaste i Sverige är dock indexfonder som följer OMX30, vilket är de trettio mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. De största aktierna i OMX30 är Nordea Bank, Atlas Copco, Volvo, Swedbank och Handelsbanken.

Några av världens största index hittar man i USA. Bland dessa finns Dow 30, S&P 500 och Nasdaq.

Avgiftsfria indexfonder

Det blir idag allt vanligare med avgiftsfria indexfonder. För närvarande finns det två stycken avgiftsfria indexfonder i Sverige. Dessa är Avanza Zero och Nordnet Superfonden. Dessa fonder följer OMX30 och går att handla hos Nordnet respektive Avanza. Så hur tjänar dessa indexfonder då pengar undrar förmodligen många? Dels så fungerar fonderna som marknadsföring för att locka nya sparare till nätmäklarna. Men fonderna tjänar även pengar genom att fonderna handlar aktier och därmed erlägger stora summor i courtage till nätmäklarna varje år.

Varför är det så populärt att investera i indexfonder?

Studier har visat att den genomsnittlige spararen har mycket svårt att slå index. De flesta ligger till och med på en avkastning långt under index. Studier har visat att så många som 99% av alla investerare presterar sämre än index. För att motivera att inte investera i indexfonder utan att istället ägna sig åt stockpicking behöver man tillhöra den bästa procenten. Detta gäller även för bankernas olika aktivt förvaltade fonder, där endast ett fåtal av dessa slår index på lång sikt. Att investera i en indexfond är med andra ord ett säkert kort, och något som gör att man med ganska stor sannolikhet kommer att få bästa möjliga avkastning på sitt sparande.

Var kan man handla indexfonder?

Indexfonder finns att handla hos de flesta banker och nätmäklare som erbjuder fondhandel. Det enda som du behöver är ett investeringssparkonto, en kapitalförsäkring eller ett aktie- och fondkonto så är du igång och handlar. Ibland kan det krävas någon form av skriftlig verifiering medan man i andra fall endast behöver legitimera sig med Bank ID för att komma igång.

Hur mycket kan man köpa för?

En av de stora fördelarna med att handla indexfonder jämfört mot att exempelvis handla aktier är att man med fonder kan handla för väldigt små belopp, som ofta är utan transaktionsavgifter. För de flesta indexfoder som man kan handla i Sverige gäller att man kan investera från 100 kronor och uppåt. Du kan sedan köpa och sälja fondandelar som du vill, där köpet eller försäljningen tar någon dag eller två.

Indexfonder och PPM

I och med att indexfonder är ett av de lättaste sätten att få god avkastning över tid så är det även populärt att välja i PPM. Om du är osäker på vilka PPM-fonder du ska välja är just indexfonder med låga avgifter ett alternativ som förmodligen kommer ha en betydligt bättre utveckling än många andra fonder.