Investera i Fastigheter

Publicerat den 26 augusti 2014

Att få pengar att växa genom att investera i fastigheter är många investerares dröm. Fastigheter genererar stabila kassaflöden och har historiskt gett en mycket fin värdeökning. Det som ofta ger de stora vinsterna för den som äger fastigheter är belåningen, som fungerar som en hävstång vid en eventuell värdeökning. Det går att investera i fastigheter på en mängd olika sätt. Här nedan kommer jag att beskriva några.

Investera i kommersiella fastigheter: Den som investerar i fastigheter i vinstsyfte investerar ofta i det som kallas för kommersiella fastigheter. Detta innefattar vanligtvis bostadsfastigheter, lagerfastigheter, butiks- och kontorsfastigheter. Vad man bör komma ihåg när man börjar investera i kommersiella fastigheter är att det ofta behövs en kontantinsats på runt 25% för att få banken att gå med på att låna ut pengar. Detta är förstås inte skrivet i sten och med lite tur och bra förhandlingsläge går det säkert att få ned detta. Har du dessutom en parallell verksamhet lönsam verksamhet i ditt företag underlättar det ju förstås ytterligare. Vidare är det ju möjligt att lägga ut näst intill all drift och arbete relaterat till fastigheten. Med rätt objekt kan investeringen bli en fullkomligt passiv inkomst.

Investera i fastighetsaktier hos Avanza

Gratis aktiehandel upp till 50 000 kronor!
TILL AVANZA

Gratis aktiehandel upp till 50 000 kronor!
TILL AVANZA

Vad man också bör beakta är risken man är villig att ta. I de flesta storstadsområdena är risken låg för kommersiella fastigheter. Detta gör ju tyvärr också att man får betala ett högre precis och nöja sig med en lägre direktavkastning. Exempelvis går det i skrivande stund att köpa fullt uthyrda bostadsfastigheter på mindre orter i landet för mellan 500 000-600 000 kronor, som dessutom har en riktigt bra direktavkastning. Risken uppstår ju dock då i en hög driftskostnad och räntekostnader som inte går att täcka om någon av hyresgästerna flyttar ut och man inte får den tomma lägenheten uthyrd. På Objektvision får man en bra översikt över kommersiella objekt som finns ute på marknaden just nu.

Investera i fastighetsaktier: Ett av de absolut enklaste sätten att börja investera i fastigheter på är att köpa aktier i några av fastighetsbolagen som finns på börsen. Bland fastighetsbolagen finner man många olika investeringsstrategier och innehav. Du kan med andra ord bestämma om du vill satsa på exempelvis industrifastigheter genom att välja aktien Corem Property Group eller bostadsfastigheter genom att investera i Wallenstam. För att simulera det kassaflöde som fastigheter ger kan man ju även investera i det amerikanska bolaget Realty Income som ger aktieägarna utdelning varje månad. Vill du istället investera i centrala fastigheter i Stockholm kan du ju exempelvis välja Hufvudstaden.

Genom att börja investera i fastighetsaktier kan du på så vis börja bygga ditt imperium med endast några tusenlappar i startkapital, dessutom utöka det mer regelbundet. Här kan du också komma undan ganska billigt om du vill belåna ditt innehav, till exempel med Avanzas superlån där räntan för närvarande ligger på cirka 1,75%.

Investera i din egen bostad: Faktum är att detta är ganska underskattat. Att investera i din egen bostad är något som du både kan njuta av under tiden du bor där och samtidigt tjäna ganska bra pengar på vid en eventuell värdeökning. Köper du en lägenhet med ett centralt läge är sannolikheten ganska stor att värdet kommer att gå upp på lite längre sikt. Har du dessutom belånat fastigheten ger detta en kraftig hävstång vid värdeökning. Köper du en lägenhet som egentligen kostar lite mer än vad du vill betala för den kan du alltid hyra ut ett rum eller två. Detta ger ett ganska bra extra klirr i kassan varje månad