Investera i Diamanter

Publicerat den 17 april 2018

Diamanter som investering

I och med att diamanter har ett antal viktiga användningsområden så finns det en stor efterfrågan på ädelstenarna. Något som ser ut att driva prisutvecklingen på diamanter under kommande år är att det blir allt svårare att utvinna diamanter. Man vet inte hur mycket diamanter som det finns i världen. Exempelvis har företaget De Beers minskat sin diamantutvinning i gruvorna för att undvika att diamanterna tar slut i förtid. Att man inte riktigt vet vilka diamantreserver som finns är ju givetvis något som kan ha en negativ inverkan på diamanternas pris i det fall man skulle hitta stora diamantfyndigheter.

Priset på diamanter är mycket volatilt och branschen kännetecknas generellt av en relativt hög risk. Därför bör man vara mycket försiktig när man investerar, och se till att vara ordentligt påläst.

Diamanten betraktas inte som en vanlig råvara, som man kan handla med på en råvarubörs. Detta beror på att olika typer av diamanter har väldigt olika egenskaper.

Investera i smyckesdiamanter

Ett alternativ för att investera i diamanter är genom att köpa dem i form av smycken. Fördelen är att man förmodligen kommer att ha ganska mycket användning av sin diamant under sin investering. Nackdelen är att diamanter som köps hos juvelerare ofta kommer med ett rejält påslag. Det är inte enbart själva diamanten som kostar utan även smycket.

Gratis aktiehandel upp till 50 000 kronor!
TILL AVANZA

Gratis aktiehandel upp till 50 000 kronor!
TILL AVANZA

Investera i diamantrelaterade företag på börsen

Ett lite lättare alternativ är att investera i diamantrelaterade företag på börsen. De diamantrelaterade företagen är få, särskilt i Sverige, men de finns.

Lucara Diamond Corp

Lucara Diamond Corp är ett företag som är listat på Stockholmsbörsens Mid Cap-lista. Företaget har sitt huvudsäte i Kanada. Företaget har en producerande diamantgruva vid namn Karowe i Botswana. Denna gruva genererar cirka 170-200 miljoner dollar per år i intäkter till företaget. Man innehar även andra prospekteringslicenser i Botswana. Bolaget har historiskt lämnat en kvartalsvis utdelning och har för närvarande en direktavkastning på 4,72%. För att handla aktier i Lucara Diamong Corp behöver man ett investeringssparkonto eller en aktie- och fonddepå. Detta startar man snabbt och enkelt hos någon av nätmäklarna Avanza eller Nordnet.

Investeringsdiamanter

Det finns även, om än i liten utsträckning så kallade investeringsdiamanter. Dessa diamanter är förseglade och certifierade enligt internationella standarder. Detta för att kunna underlätta handel med diamanten. Handeln med investeringsdiamanter är dock liten vilket kan göra det svårt att sälja diamanten den dag man behöver realisera en eventuell vinst eller förlust. Här bör man göra noga efterforskning och enbart handla från företag med goda referenser.

Diamanter är inte bara uppskattade för sin skönhet utan är också den hårdaste mineralen som förekommer i naturen. Detta är något som gett den ett antal användningsområden utöver i smycken. Här tittar vi lite närmare på diamanter och reder ut de olika alternativen som finns för att investera i diamanter.

Så blir diamanter till

Diamanter blir till genom att kolatomer utsätts för högt tryck och hög temperatur i jordens inre. Det finns två huvudsakliga typer av diamanter som bildats i jordens inre, nämligen peridotit och eklogit. Samliga diamanter bildades för mellan 1-3,5 miljarder år sedan.

Tillverkning av konstgjorda diamanter

1953 uppfann man metoden för att tillverka konstgjorda diamanter. Det var Erik Lundblad som med sina medhjälpare lyckades tillverka konstgjorda diamanter genom högtrycksmaskiner som utvecklats på ASEA.

Detta används diamanter till

Diamanter används först och främst inom smyckestillverkning. Diamanten har fått en mycket hög status vilket också gjort den till en av de absolut mest exklusiva ädelstenarna. Men tack vare diamantens hårdhet så används det även frekvent för att tillverka olika typer av glas- och borrverktyg. Diamant används även för att tillverka olika typer av slipverktyg. Det har då ofta formen av diamantpulver eller diamantgrus.