Vanliga typer av fullmakter
Det finns flera olika typer av fullmakter, bland annat generalfullmakt, ställningsfullmakt, prokura, framtidsfullmakt, intressebevakningsfullmakt och toleransfullmakt. Här förklarar vi de olika typerna av fullmakt lite närmare.
Två mycket vanliga fullmakter är de som ger fullmaktstagaren möjlighet att hämta ut recept från apoteket, samt fullmakt att utföra ärenden på bank i fullmaktsgivarens namn. För båda dessa typer av ärenden kan du antingen skriva en generalfullmakt eller en fullmakt anpassad för att specifikt hämta ut läkemedel från apoteket eller utföra ärenden på banken. Det är även vanligt att skriva fullmakt för förvaltning av dödsbo.
Generalfullmakt
En generalfullmakt är som namnet antyder på en allmän fullmakt utan begränsningar. Den ger fullmaktstagaren möjlighet att företräda fullmaktsgivaren i alla situationer.
Ställningsfullmakt
En ställningsfullmakt kan enklast förklaras vid en fullmakt som automatiskt följer med en viss ställning. Det kan handla om en anställd som har rätten att sälja en arbetsgivares varor eller tjänster, eller en anställds rätt att ingå avtal för företagets räkning. En vanlig typ av ställningsfullmakt är till exempel ett anställningsavtal.
Prokura
Prokura är en fullmakt för näringsverksamhet som ger fullmaktstagaren rätt att företräda fullmaktsgivaren i allt som rör dennes näringsverksamhet. Prokura gäller endast för näringsverksamhet och går inte att utfärda för aktiebolag.
Framtidsfullmakt
En framtidsfullmakt är en fullmakt som ger fullmaktstagaren rätten att fatta beslut för fullmaktsgivaren i framtiden. Den kan vara aktuell att ge någon om du exempelvis vet med dig att du inte kommer kunna fatta vissa beslut eller göra vissa saker i framtiden. Den kan till exempel bli giltig vid psykisk sjukdom, demens eller liknande.
Toleransfullmakt
Toleransfullmakt är en typ av fullmakt som inte är reglerad i lag men som förekommit i praxis. Det kan handla om att en person vid upprepade tillfällen haft fullmakt att köpa saker, eller betala räkningar i en annan persons namn utan att en formell fullmakt skrivits.
Vad ska en fullmakt innehålla?
Det finns inga krav på vad en fullmakt ska innehålla eller inte ska innehålla. Dock finns det några generella uppgifter som behövs för att göra den giltig och användbar i de flesta sammanhangen. Det är uppgifter om vem som är fullmaktsgivare, vem som är fullmaktstagare, vad fullmakten gäller, datum för fullmakten samt namnteckning. En fullmakt måste inte innehålla ett tidsintervall för giltighetstiden.
Bevittning
En fullmakt behöver enligt lag inte bevittnas. Dock kan bevittning av en fullmakt göra att den i större utsträckning accepteras hos tredje man vid utförande av ärenden. Därmed är även bevittning av en fullmakt att acceptera.
Återkallande av fullmakt
En fullmakt kan återkallas när som helst. Detta sker genom grundregeln att fullmaktsgivaren informerar ombudet/fullmaktstagaren om att fullmakten återkallas. Vissa fullmakter kan dock omfattas av specifika regler kring återkallande.
Gratis mallar för fullmakter
Det finns flera gratismallar för fullmakter på nätet. Dessa kan många gånger vara användbara, men bör samtidigt användas med försiktighet. Ofta är det ingen jurist som skrivit dessa fullmakts-mallar vilket gör att deras giltighet kan ifrågasättas. Särskilt i de fall då inte alla nödvändiga uppgifter är på plats.
Skriva fullmakt själv eller via jurist?
Det är fullt möjligt att skriva en fullmakt själv, utan att anlita en jurist. Men för den som inte har bred kunskap inom juridik brukar det vara lättast att anlita en jurist för att skriva fullmakten. Detta säkerställer även att fullmakten är juridiskt korrekt och fyller sitt syfte.
Hur mycket kostar det att skriva en fullmakt via en jurist?
Det finns idag flera juristbyråer på nätet såsom Avtal24/Lexly och JuridiskaDokument. Hos JuridiskaDokument är det möjligt att skriva en juridiskt korrekt fullmakt på nätet för 295 kronor. Avtal24 tar 495 kronor för samma juridiskt korrekta fullmakt.