DEGIRO

Publicerat den 12 oktober 2018

DEGIROs intåg på den svenska marknaden slog ned som en bomb bland många nätmäklare, courtagefri handel i aktier – är det möjligt? Utöver att erbjuda svenska kunder som har mindre än 1 miljon i sparkapital hos Degiro courtagefri handel på Stockholmsbörsen så har man även ordnat med ISK som är en väldigt populär investeringsform bland svenskar med enkel deklaration och låg skatt på kapitalet.

DEGIRO är ett företag registrerat i Nederländerna och är registrerat hos Handelskammaren i Amsterdam med nummer 34342820. Bolaget är till skillnad ifrån många svenska nätmäklare ingen bank utan ett värdepappersföretag som övervakas av AFM, den nederländska finansinspektionen samt DNB, den nederländska centralbanken.

Via sin enkla handelsplattform kan du enkelt och snabbt handla via Quick Order knappen antingen antal aktier eller belopp direkt i kronor vilket ibland kan vara enklare än antal aktier. Med Mobilt BankID kan du enkelt starta upp ett konto hos DEGIRO och även göra snabba insättningar och uttag via den svenska betaltjänsten Trustly som DEGIRO samarbetar med.

DEGIRO fokuserar mycket på att vara en komplett nätmäklare och har handel i över 60 olika börser runt om i världen. Med ett stort orderdjup på upp till 5 nivåer i Euronext kan du dessutom få tillgång till mer information om vart kurserna är på väg.

DEGIRO ISK

-Erbjuder DEGIRO ISK konto?

Vid lanseringen utav DEGIRO i Sverige så hade man som svensk kund inte möjlighet till att öppna upp ett ISK konto men sedan 2016 så är detta löst Du kan därför använda DEGIRO om du vill handla aktier i ett ISK konto. Fördelarna med att använda sig utav ett ISK konto är för många fler än en traditionell aktiedepå där vinster beskattas enligt inkomst av kapital. Visserligen kan du använda dig utav förlustavdrag och kvitta förluster i en aktiedepå, men vid en viss årlig procentuell avkastning så är ändå ett ISK konto bättre ur ett rent ekonomiskt perspektiv.

Den svenska statslåneräntan avgör ifall det är mer ekonomiskt att starta ett DEGIRO ISK eller en vanlig aktiedepå hos DEGIRO. För 2018 så går gränsen vid +1,49% vilket innebär att om du förväntar dig en årlig avkastning på mer än +1,49% så är det mer ekonomiskt att använda ett ISK konto jämfört med en aktiedepå. Vid ett räkneexempel med ett kapital om 100 000kr så sparar du 3 gånger så mycket skatt att använda ett ISK jämfört med aktiedepå. Med ISK blir skatten 478 kr och med en aktiedepå blir skatten 2100kr.

Av den anledningen så är det flesta nya aktiekonton hos nätmäklare, inte bara hos DEGIRO, ett ISK konto.

Insättningsgaranti för nätmäklare

-Hur fungerar den svenska Insättningsgarantin?

En insättningsgaranti ifrån den svenska Insättningsgarantifonden täcker förluster vid banker i händelse utav konkurs eller att banken kommer på obestånd och inte kan betala för sig. Insättningsgarantifondens hade per 31 december 2017 ett värde om 40,1 miljarder kronor vilket betyder att vid en uppskattat antal personliga bankkonton på 6 miljoner i Sverige så har varje konto en reserverad buffert om 6666 kr per konto i insättningsgaranti.

Insättningsgarantifonden täcker förluster upp till 950 000kr per konto vilket innebär att Insättningsgarantifonden inte har tagit med en större systematiska problem för bankväsendet i Sverige utan reserverar sig endast för mindre banker ska få kortsiktiga och tillfälliga problem.

DEGIRO Insättningsgaranti

-Har DEGIRO Insättningsgaranti?
DEGIRO är ingen bank, och därför gäller inte Insättningsgarantin.
DEGIRO har via det nederländska Beleggerscompensatiestelsel ett skydd om 200 000 kr per konto då DEGIRO är ett värdepappersföretag som är auktoriserat av nederländska finansinspektionen för att erbjuda investeringstjänster. Det högre beloppet 950 000 kr gäller för svenska banker och då DEGIRO är ett nederländskt värdepappersföretag gäller inte svenska insättningsgarantin. För DEGIRO gäller istället 200 000kr eller motsvarande € 20 000.

Det är dock viktigt att poängtera att DEGIRO är en skild juridisk person som kallas custodian där vid en eventuell konkurs utav DEGIRO så kan du som kund inte förlora ditt insatta kapital, till skillnad ifrån en svensk bank som vid en konkurs så riskerar du att förlorar hela ditt insatta kapital och hoppas på att svenska Insättningsgarantifonden ska ersätta dig efteråt. Det finns alltså för och nackdelar med att använda sig direkt utav en svensk bank, men om du planerar att sätta in kapital understigande 200 000 kronor så är detta alltså irrelevant då du får detta kapitalskydd via DEGIRO.

DEGIRO Courtage

-Hur fungerar DEGIROs courtage?
DEGIROs courtage är 0kr för alla som har mindre än 1 miljon kronor insatta och som handlar på Stockholmsbörsens Small, Mid och Large Cap listor. För att få tillgång till courtagefri aktiehandel så får du inte överstiga 1265 transaktioner med 84 miljoner kr per år eller motsvarande 5 transaktioner om 235 000 kr per dag.

Ett annat exempel kan du få nedan om du handlar för mer än så och betalar courtage hos DEGIRO vid köp om Sandvik aktier för 10 000 kr.

DEGIRO App

-Har DEGIRO en app?
DEGIRO har lanserat en app som du kan hitta i Appstore och Google Play Store. Med ett snittbetyg på 4,2/5 i Google Play och 4/5 i Appstore så vittnar även användarna om att appen fungerar bra och har tagits emot bra utav kunderna. Med över 100 000 nedladdningar så innebär det att med DEGIROs 250 000 användare så har nästan hälften valt att ladda ner appen.

DEGIRO Kapitalförsäkring

-Har DEGIRO Kapitalförsäkring?
DEGIRO fokuserar främst på aktiehandel, CFDer, ETFer, Warranter och andra börshandlade produkter och har valt att erbjuda svenska kunder aktiedepå samt ISK konto. Det finns därför ingen kapitalförsäkring för privatpersoner eller företag för närvarande.

DEGIRO vs Avanza

-Vilken nätmäklare är bäst DEGIRO vs Avanza?

Det båda nätmäklarna skiljer sig relativt stort mellan varandra där Avanza tydligare påminner om en traditionell nätbank med utlåning till bostadsköp och traditionell aktieinvestering. Avanzas utbud kring CFD, Warranter, Optioner, Terminer och Hävstångsprodukter är väldigt begränsat och du får ställa dig frågan kring om du är ute efter vara mer aktiv trader eller en passiv investerare. Med väldigt låg courtage så passar DEGIRO för dig som trots detta inte gör så många affärer per dag samtidigt som DEGIRO via ett stort utbud på aktiemarknader i Asien & Oceanien, Europa och Nordamerika täcker över 60 olika börser.

Avanza hade ett försprång då de tidigt var ute med att vara en nätmäklare för svenska kunder. HQ.se var redan i slutet på 90-talet en nätmäklare som många svenskar använde sig utav men har sedan namnbytet till Avanza växt till att bli en av de största nätmäklaren i Sverige med över 700 000 kunder.

DEGIRO har fortfarande ca 250 000 kunder världen över och är mer utav en uppstickare som kan utmana och pressa priserna lite mer framöver än de redan har.