Bluestep

Publicerat den 2 maj 2019

Bluestep är en bank som profilerat sig genom att kunna ge lån när andra banker inte gör det. Man har en större benägenhet att till exempel låna ut till kunder som är vikarier, timanställda eller egenföretagare. På den här sidan hittar du en beskrivning av Bluesteps tjänsteutbud, samt kritik mot företaget och en sammanfattande recension.

Jämför Lån och finansbolag

Bolån

Bluestep är förmodligen mest kända för sina bolån, som vänder sig till de kunder som har svårt att få lån hos andra banker.

Vad krävs för att få bolån via Bluestep?

Bluestep gör en individuell kreditbedömning av din unika situation, där man väger in många fler faktorer än vad andra banker normalt gör. TIll exempel går det att få bolån även om man inte har en fast anställning, med vikariat, timanställning eller som frilansare. Bluestep kan i vissa fall även ge dig som har betalningsanmärkningar bolån.

Ränta

Bluestep har inga så kallade listräntor, det vill säga standardräntor som samtliga bolånekunder får. Räntan sätts istället individuellt vilket gör att den varierar beroende av vilken ekonomisk situation som du har. Bluestep anger själva att räntan kan variera mellan 4,9-8,35%. För att få en aning om vilka räntor som det handlar om när man tar ett bolån via Bluestep så kan man dock se till deras nuvarande snitträntor. I skrivande stund kan man få följande genomsnittliga räntor via Bluestep.

 • 3 månader – 5,32%
 • 3 år – 6,15%
 • 5 år – 5,65%

Snitträntorna ovan varierar från månad till månad.

Räntetrappan

Bluestep tillämpar en modell som kallas för räntetrappan. Den går ut på att deras kunder betalar en förhöjd ränta på 3,98% under det första året. Detta sprids dock ut under de första 3 åren, vilket ger dig en jämn månadskostnad under denna period.

Ränta med rabatt År 4-7

Om du sköter dina betalningar under år 1-3 så kan du belönas med rabatt under år 4-7. Så länge du fortsätter att betala dina avier enligt plan så kan du få upp till 1 procentenhet i ränterabatt per år.

Avgifter på bolån

Bluestep tar ut vissa avgifter för sina bolån utöver räntan. Dessa avgifter behöver man räkna med.

 • Uppläggningsavgift: 1 850 kronor
 • Värderingskostnad: 1 995 kronor
 • Aviavgift per månad: 20 kronor
 • Påminnelseavgift: 60 kronor
 • Inkassoavgift: 180 kronor

Låna med bostaden som säkerhet

Bluestep erbjuder även kunder att låna med bostaden som säkerhet. Du kan låna till det mesta på detta sätt, såsom en renovering, för att samla lån och krediter eller något helt annat. Det enda kravet från Bluesteps håll är att du inte belånar mer än 85% av bostadens värde.

För att kunna ansöka behöver du vara över 18 år och äga en bostad. Betalningsanmärkningar behöver inte vara ett hinder för att du ska kunna belåna din bostad.

Privatlån

Bluestep erbjuder även tjänsten privatlån där man kan låna mellan 10 000-350 000 kronor. Återbetalningstiden går att välja på mellan 1-15 år, med en ränta som sätts individuellt på mellan 4,45-26,5%. För att upprätta lånet tar man ut en uppläggningsavgift på 495 kronor. Varje månad så länge som lånet löper så debiteras även en månatlig aviavgift på 15 kronor.

Räntegaranti

Bluestep tillämpar en form av räntegaranti för sina privatlån, som innebär att de kan matcha erbjudanden om privatlån hos andra banker som låntagaren godkänts för.

Låneskydd

Låneskydd är en typ av försäkring hos Bluestep som täcker månadsbetalningarna för lånet om du skulle bli ofrivilligt arbetslös eller sjukskriven. Månadskostnaden för låneskyddet är 9% av din totala månadsutgift.

Spara hos Bluestep

Bluestep erbjuder även flertalet olika sparkonton, där det går att spara både med rörlig ränta och med fast ränta.

Sparkonton med rörlig ränta

 • Plus – 0,25% ränta – Obegränsat antal uttag
 • Flex – 0,75% ränta vid över 20 000 kronor i sparande – Obegränsat antal uttag
 • SuperFlex – 0,75% ränta vid sparande över 10 000 kronor – 12 stycken fria uttag per år

Sparkonto med fast ränta

Med Bluesteps sparkonton med fast ränta är det möjligt att få mellan 1,05-2,05% ränta, när man binder sitt sparkapital på mellan 3 månader och upp till 7 år.

Betyg och omdömen på nätet

Här har vi samlat några av de omdömen som lämnats för Bluestep på olika omdömessidor på nätet.

Trustpilot

Hos Trustpilot är det i skrivande stund endast tre personer som lämnat omdömen för Bluestep, där alla gett betyget “Mycket Dåligt”. Här kommenterar kunderna bland annat att de har en väldigt hög ränta på sina lån. Två av kunderna beskriver även hur Bluestep ändrat sig väldigt sent in i ansökningsprocessen, något som inneburit problem för de sökande.

Recensioner i Google

25 personer har lämnat recensioner för Bluestep i Google. Här tycks kunder vara missnöjda med att Bluestep kan ge besked om bolånelöfte av handläggaren, som i ett senare skede nekas av kreditavdelningen. Flera tycks vara missnöjda med deras höga avgifter och räntor samt att de är oseriösa. Det samlade betyget bland recensionerna i Google är 2,5 av 5

Flashback

Bluestep diskuteras i diverse trådar på Flashback. Många av trådarna är fyllda med kritik kring deras höga räntor. Flera tycks ha inställningen att Bluestep utnyttjar sina kunder, som inte har möjlighet att få lån på andra ställen.

Räkneexempel Bluestep vs SBAB

Hur hög blir egentligen månadskostnaden för ett lån med Bluestep jämfört med en mer traditionell bank såsom SBAB? Vi har räknat på det i exemplet nedanför.

Lånesumma: 2 000 000

Snittränta SBAB: 1,64%

Snittränta Bluestep: 5,32%

Räntekostnad

Räntekostnad per månad med Bluestep: 8 866 kronor

Räntekostnad per månad med SBAB: 2 733 kronor

Amortering

Utöver själva räntekostnaden per månad så tillkommer ju även amortering på 3 333 kronor per månad vid ett lån på 2 000 000. Månadskostnaden för en bostadsrätt med en avgift på 3000 kronor skulle alltså bli följande.

Boendekostnad per månad med Bluestep vs SBAB

SBAB: 2 733 + 3 333 + 3000 = 9066 kronor per månad i boendekostnad

Bluestep: 8 866 + 3 333 + 3000 = 15 200 kronor per månad i boendekostnad

Recension

Det är svårt att avgöra hur frikostiga Bluestep egentligen är med att ge ut bolån till den som har svårt att få det på andra ställen. Men en sak är säkert, man kommer att behöva en jämförelsevis väldigt hög ränta om man väljer Bluestep. Kanske är det den enda utvägen men om det inte fullkomligt är panik så bör det löna sig att vänta tills dess man kan få bolån från en vanlig bank. Enligt räkneexemplet ovan så kan det bli riktigt dyrt i slutändan.