Bästa Sparräntan 2019

Senast Uppdaterat den 10 september 2019

Det här är en guide för dig som är ute efter att få så bra ränta på ditt sparkapital som möjligt. Här kan du jämföra sparkonton hos olika banker mot varandra och läsa en hel del information om sparkonton och räntesparande generellt. Nedanför har vi sammanställt en lista över de konton med den bästa sparräntan just nu.

Bästa sparräntan i september 2019

Sparränta med insättningsgaranti – obundet

Den bästa sparräntan på sparkonton med statlig insättningsgaranti hittar man hos Nordax Bank i september 2019. Sparräntan ligger här för närvarande på 0,95% och ger dig fria uttag.

Sparränta med insättningsgaranti – bundet fasträntekonto

För sparkonton med insättningsgaranti och bindningstid ligger den bästa sparräntan för närvarande på Marginalen Banks fasträntekonto. Här får man 2,25% ränta när man binder sitt kapital över 7 år.

Bästa sparräntan utan insättningsgaranti – obundet

Den bästa sparräntan utan insättningsgaranti hittar man i september 2019 hos 4Spar, där man erbjuds 5,5% ränta vid obunden placering på deras sparkonto.

Kort om sparkonton med och utan insättningsgaranti

Den statliga insättningsgarantin är ett skydd från staten som innebär att ditt sparkapital på upp till 950 000 kronor är skyddat om det institut där du har dina pengar skulle gå i konkurs eller inte ha möjlighet att betala. I vissa fall går det att få ersättning på upp till 5 miljoner kronor, om insättningen är kopplad till en viktig livshändelse för spararen, såsom en bostadsförsäljning.

Finansieras av avgifter från instituten

De sparinstitut som omfattas av den statliga insättningsgarantin betalar in avgifter för detta till den så kallade insättningsgarantifonden. Det är den som sedan finansierar insättningsgarantin.

Fria uttag och bindningstid

När ett sparkonto inte har någon bindningstid så gör man normalt fria insättningar och uttag till och från kontot. Då får man lite lägre ränta än om man skulle binda sitt sparkapital. Är man villig att binda sina sparade pengar på upp till ett par år får man den bästa möjliga sparräntan.

Vad händer om man gör uttag under bindningstiden?

Det som brukar hända om man i alla fall skulle vilja ha ut sina sparade pengar under bindningstiden är att man får en lägre ränta eller ingen ränta på sina pengar.

Vad är en bra sparränta?

Vi på Savestr.com betraktar en bra sparränta som en ränta som täcker inflationen och lite till.

I dagsläget har vi en inflation i Sverige på cirka 1,3%. Det innebär att dina pengar kommer att förlora motsvarande i värde varje år. Väljer du ett sparkonto med en sparränta som understiger 1,3% så kommer dina pengar alltså successivt att minska i värde. I dagsläget gör detta att pengarna sett till inflationen förlorar i värde på i stort sett alla sparkonton med insättningsgaranti som man kan välja. Med undantag för några enstaka sparkonton med bindningstider på flera år.

Bland sparkonton med statlig insättningsgaranti och fria uttag finns det i dagsläget ingen konto som ger en ränta som överstiger inflationen.

Bästa sparräntan finns hos sparkonton utan insättningsgaranti

För den som söker efter den bästa sparräntan går denna att hitta hos inlåningsföretag som inte omfattas av den statliga insättningsgarantin. För att nämna några exempel finns 4Spar med 5,5% ränta, Upplands Spar med 5,1% ränta samt ViaSpar med 4,5% ränta. Dessa konton har fria insättningar och uttag men omfattas alltså inte av den statliga insättningsgarantin. Som nämndes ovan så innebär det att du löser risken att bli av med dina pengar om företaget du sparar hos skulle gå i konkurs.

Fler begränsningar

Hos inlåningsföretag utan insättningsgaranti är det möjligt att maximalt sätta in 50 000 kronor. Du kan spara hos flera inlåningsföretag samtidigt, men ditt kapital hos ett enskilt får alltså aldrig överstiga 50 000 kronor.

Skatt på sparkonto

Räntesparande beskattas som en kapitalinkomst, det vill säga med 30% skatt på ränteinkomsterna. Ränteinkomsterna rapporteras automatiskt in till Skatteverket av det inlåningsföretag eller den bank där du har dina pengar.

Minsta insättning till sparkonton

Hos vissa inlåningsföretag kan du spara så lite som 1 krona, medan andra har en minsta insättningsgräns som krävs för att få spara i över huvud taget eller för att uppnå en bättre sparränta.

Fördelar med räntesparande

Att spara med en bra sparränta har den stora fördelen att pengarna alltid finns tillgängliga. Du kan få ut hela ditt kapital inom loppet av en bankdag och du behöver inte oroa dig för en okontrollerad värdeminskning såsom vid sparande i aktier eller fonder. Även för sparande på sparkonton utan insättningsgaranti så har man samma fördelar kring kortsiktig avkastning, med en lite högre risk.

En annan fördel är kontinuerliga avkastningen som man får dagligen, och som inte är beroende av någon som helst marknadsläge, konjunktur eller efterfrågan.

Nackdelar med räntesparande

Även om man har möjlighet att spara till en hög sparränta så är avkastningen inte ens i närheten av den som man får genom andra sparformer på lång sikt, såsom aktiesparande eller fondsparande. Dessa sparformer har historiskt gett upp till 10% i avkastning. Något som naturligtvis inte är några garantier för framtiden.

Sparkonton för företag

Hos de flesta större banker är det även möjligt att placera företagets pengar på sparkonton. Här kan bindningstider, avtal och räntesatser skilja sig mot de som erbjuds gentemot privatpersoner.

Alternativ till sparkonton – Andra sparformer med bra sparränta

I det här avsnittet listar vi några av de alternativ som finns till sparande på sparkonto, som fortfarande betraktas som räntesparande.

Räntefonder

Ett alternativ till sparkonton som i många fall kan ge lite högre avkastning är sparande i räntefonder. Denna sparform innebär dock lite högre risk som begränsas om man är bra påläst.

Spara i P2P-lån

Detta sparande innebär att man lånar ut pengar till andra. Man får på detta sätt ränta och amortering på sina utlånade pengar, som kommer in på kontot varje månad. Genom räntesparande via P2P är det i många fall möjligt att uppnå en väldigt hög avkastning (10%-11%) jämfört med räntesparande på sparkonto. Två kända aktörer på den svenska marknaden inom P2P-lån är Lendify och Brocc.