Aktieinvest

Publicerat den 12 juni 2018

Aktieinvest är en nätmäklare som både ägs och drivs av Aktiespararna. Aktiespararna är ju en intresseorganisation för aktiesparare över hela Sverige vilket alltså gör att Aktieinvest inte enbart verkar för att skapa vinst till sina ägare. Till exempel verkar man för att alla ska kunna bygga upp en aktieportfölj, även med en låg insats.

Andra populära nätmäklare just nu


 • Gratis Courtage upp till 50 000 kronor i sparande

 • Courtage från 1 krona

TILL AVANZA

 • Gratis Courtage i 6 månader och 80 000 kr i sparande

 • Courtage från 1 krona

TILL NORDNET

Gratis Courtage upp till 50 000 kronor i sparande, Courtage från 1 krona
TILL AVANZA

Gratis Courtage i 6 månader och 80 000 kr i sparande, Courtage från 1 krona
TILL NORDNET

Om företaget

På den här sidan tittar vi lite närmare på Aktieinvest, samtidigt som vi går igenom deras fördelar respektive nackdelar.

Aktieinvest har idag funnits i lite mer än 50 år. Man har idag cirka 60 000 kunder som man erbjuder olika former av sparande som är förenligt med Aktiespararnas ”Gyllene Regler”. Aktieinvest har runt 35 anställda och VD är Therese Lundstedt. Ordförande i styrelsen för Aktieinvest är Carl Johan Högbom.

Tjänster

Aktiespararna har ett produkterbjudande som skiljer sig ganska mycket från övriga nätmäklare i Sverige. En av de stora skillnaderna är att man genom Aktieinvest kan förvärva och äga andelar av aktier. Det är även något som gör att utdelningar som man får från sina innehav återinvesteras automatiskt i nya aktieandelar.

Sparboxar

För att göra det så enkelt som möjligt för sina kunder så erbjuder Aktieinvest sparande i så kallade sparboxar. Man skulle kunna likna en sparbox vid en ”minifond”, där man sparar i ett antal olika aktier, fast utan att behöva betala en förvaltningsavgift som fonder normalt innebär. Varje månad så månadssparar du i aktierna som ingår i sparboxen. Om en aktie som ingår i sparboxen byts ut så börjar du automatiskt månadsspara i den nya aktien istället. Aktieinvest erbjuder sparboxar för alla typer av investerare och alla preferenser. Minsta belopp att månadsspara i någon av sparboxarna är 500 kronor. Nedanför hittar du en lista över de sparboxar som finns att välja bland just nu.

 • Allround
 • Investmentbolag i box
 • Riskspridaren
 • We are the world
 • Framtidsfeministen
 • Hållbarhetsboxen
 • Dividend Champions
 • The Magic Box
 • PEG-the-box

Vad kostar det att månadsspara i sparboxar?

Vid ett månadssparande i en sparbox så betalar du en fast köpavgift per månad om 10 kronor om du är medlem i Aktiespararna. Om du inte är medlem i Aktiespararna så betalar du en fast köpavgift om 20 kronor. Om du vill lägga en engångsorder på en sparbox så betalar du istället 15 kr + 0,75% av köpsumman om du är medlem i Aktiespararna och 20 kr + 1% om du inte har något medlemskap. Om du väljer en sparbox som innehåller utländska aktier så betalar du en något högre rörlig avgift.

Eget månadssparande

Om du inte hittar någon sparbox som passar dig så kan du även sätta upp ett eget månadssparande. Du kan då välja ut ett flertal aktier eller fonder som du sedan månadssparar i automatiskt varje månad. Du behöver då spara minst 100 kronor per aktie men du betalar bara en fast avgift för ditt sparande varje månad, oavsett hur mycket du sparar. Om du väljer att månadsspara endast i fonder så betalar du ingen köpavgift, däremot betalar du som vanligt fondens förvaltningsavgift.

Andelsorder

Möjligheten till att köpa andelar av aktier är förmodligen det som skiljer Aktieinvest mest från övriga nätmäklare i Sverige. Med Aktieinvest så behöver man alltså inte bestämma ett antal aktier som man ska handla, utan man kan istället bestämma ett belopp som man vill handla för. Detta gör också att man kan göra mindre köp i bolag där aktiekursen är väldigt hög. Detta kan man till exempel göra i Warren Buffets bolag Berkshire Hathaway, som för närvarande har en aktiekurs på 293 520 dollar (!) som motsvarar runt 2,5 miljoner kronor per aktie. Som ett exempel så kan du alltså i detta bolag köpa andelar för så lite som 100 kronor.

Den enda haken med andelsorder är att det kräver viss planering. Om du genomför din andelsorder för kl 14 så får du aktierna samma dag, i annat fall får du dina andelar dagen efter. Aktieinvest har en unik modell för aktiekurssättning vid andelsorder. Det som du i alla fall kan vara säker på är att du inte kommer att köpa aktier till dagens högsta aktiekurs, och inte heller till dagens lägsta aktiekurs.

Spara i färdiga aktieportföljer

Utöver sparboxarna så erbjuder Aktieinvest även tre stycken andra färdiga portföljer att spara i. Dessa består av portföljerna Bas, Avkastning och Småbolag, där varje portfölj innehåller 10 stycken olika bolag. Dessa tre portföljer sätts ihop av tidningen Aktiespararen. Till skillnad mot sparande i sparboxar så sker omplaceringar av dina aktier i dessa färdiga portföljer i enlighet med de uppdateringar som görs av tidningen Aktiespararen. Du får i och med detta alltså en aktieportfölj som förvaltas automatiskt, utan att du själv behöver göra något. Du får dock ett meddelande vid varje aktiebyte där du kan avgöra om du vill ha automatisk omplacering eller ej.

Minsta köp

När du sparar i färdiga portföljer är minsta köpbelopp 500 kronor. Dessa pengar fördelas sedan jämnt ut över de olika bolagen i portföljen.

Avgifter

Om du sätter upp ett månadssparande för portföljspar så betalar du endast en fast köpavgift om 10 kronor. Vid enstaka order, på upp till 100 000 kronor så betalar man ett courtage på 15 kr + 1,3%. Lägger du en order på över 100 000 kronor betalar du istället ett courtage på 15 kr + 0,5%.

Andelsorder utländska aktier

Om du lägger en andelsorder på utländska aktier så betalar du istället 20 kronor + 2%. Vid köp av utländska värdepapper tar man ut en avgift för växling på 1%.

Typer av depåer hos Aktieinvest

Aktieinvest erbjuder tre stycken olika typer av depåer. Dessa är Investeringssparkonto, traditionell aktie- och fonddepå samt fonddepå. Skillnaden mellan dessa är kortfattat att man med ISK betalar en procentuell schablonskatt på sitt konto varje år, medan man med övriga depåtyper endast betalar skatt när man realiserar en vinst vid försäljning, alternativt när man får en utdelning.

Priser och Courtage

Utöver Aktieinvest erbjudanden om portföljspar, andelsordrar och allt annat som man erbjuder så går det givetvis även att handla aktier på vanligt vis över börsen. Vill du göra detta kan du välja mellan två olika prisplaner. Dessa är ”Prisplan Liten” och ”Prisplan Stor”.

 • Liten – Rörligt courtage på 0,15%, lägsta courtage 39 kronor.
 • Stor – Rörligt courtage på 0,05%, lägsta courtage 139 kronor.

Man får kraftigt rabatterade priser på aktiehandel hos Aktieinvest om man är medlem i Aktiespararna. För närvarande har man 20% rabatt på börshandel och 25% rabatt på andelsorder.

ISK-konton är avgiftsfria hos Aktieinvest. Traditionell aktie- och fonddepå kan innebära en avgift på 100 kr per kvartal om du gör färre än tre affärer varje kvartal.

Fondavgifter

Fondernas förvaltningsavgift är densamma oavsett om du handlar fonderna hos Aktieinvest eller hos andra nätmäklare. Det som man bör känna till är att Aktieinvest får provision på fondavgiften för de fonder som de förmedlar till sina kunder. Man tar exempelvis upp fonden Aktie- Ansvar Europa som exempel. Förvaltningsavgiften för denna fond är 1,4% av det förvaltade kapitalet årligen och Aktieinvest provision (som är inbakad i detta) är 0,42% av det förvaltade kapitalet. Detta är inget unikt för Aktieinvest utan så som det fungerar hos alla nätmäklare och fondförmedlare. Ett plus till Aktieinvest dock för att man är öppen med detta i sin prislista.

Avgifter för extratjänster

De flesta avgifter hos Aktieinvest framgår tydligt på deras hemsida. Dock kan det tillkomma vissa extra avgifter på lite ovanligare tjänster som är relativt höga. Detta gäller till exempel om man skulle behöva flytta sina aktier till ett annat institut. Man betalar då skyhöga 39 kronor per värdepapper för svenska aktier, 199 kronor per värdepapper för nordiska aktier och hiskliga 499 kronor per värdepapper om det rör sig om utländska aktier. Detsamma gäller när man flyttar fonder. Då betalar man 39 kronor per fond som man flyttar till ett annat institut. Dessa flyttavgifter tycker vi är på tok för höga hos Aktieinvest.

Aktiesparklubb

En mycket bra funktion som Aktieinvest erbjuder är möjligheten till att starta en Aktiesparklubb. En aktiesparklubb är en sparande som görs tillsammans med andra. Det kan till exempel gå till på så sätt att man ses en gång i månaden och då bestämmer vad man ska handla tillsammans.

Man kallar denna tjänst för ”Tillsammans” och ger möjligheten till att spara på en gemensam depå med upp till 25 delägare, där en av delägarna står som kontaktperson gentemot Aktieinvest. Här ligger man klart i framkant jämfört mot andra nätmäklare.

Deklaration av aktiesparklubben

Man har även tänkt på att göra det smidigt kring deklarationen av aktiesparklubben. Din specifika ägarandel av aktiesparklubben rapporteras automatiskt in till Skatteverket.

Vilka konton kan man öppna tillsammans med andra?

Tyvärr gör lagstiftning för tillfället att det inte är möjligt att stå som flera ägare på ett ISK-konto. Därför är det enda alternativet för en aktiesparklubb för tillfället ett traditionellt aktie- och fondkonto. Tyvärr blir det med ganska stor sannolikhet därför ett dåligt alternativ rent skattemässigt. Detta kan dock vägas upp av allt det positiva som aktiesparklubben bidrar med till deltagarna.

Kundtjänst

Aktieinvest kundtjänst har öppet på vardagar mellan 09-17. Man når Aktieinvest kundtjänst på telefonnummer 08-5065 1700. Det går även bra att maila till kundservice@aktieinvest.se.

Inloggning

Du loggar in på ditt konto hos Aktieinvest genom att ange ditt personnummer och det lösenord som du valt. Men möjligheten finns även att logga in med BankID och Mobilt BankID.

Användargränssnitt

Aktieinvest har för en tid sedan lanserat den nya betaversionen av sin handelsplattform som är mycket snygg och användarvänlig. På startsidan efter inloggningen möts man av en snygg design med snabbnavigering till diverse nödvändiga sidor, samt nyttig information om dagens börsutveckling.

När det kommer till att söka efter och filtrera aktier så har man inte kommit lika långt som exempelvis konkurrenten Avanza. Dock ger man kunden möjlighet att sortera på P/E-tal, P/S-tal och kursutveckling på ett år. Det gör det ganska lätt att sortera bort en stor mängd ointressanta aktier.

Aktieinvest har dock, till skillnad från i stort sett samtliga av sina konkurrenter en unik satsning på hållbarhet i aktieinvesteringar. Man erbjuder sina kunder att filtrera fram hållbara aktier på ett mycket effektivt sätt. Man kan i och med detta sortera fram bolag utifrån deras Global Compact-betyg (FNs internationella principer för bolag), samt deras ESG-betyg (environment, social and governance). Man kan i hållbarhetsfiltreringen även ange om man har några specifika preferenser kring branscher som företagen får syssla med. Man kan då exempelvis välja bort företag som sysslar med vapen, spel, alkohol, tobak, kärnkraft, fossila bränslen med mera.

Aktieöversikt

Väl inne vid en specifik aktie, på aktiens översikt är vi relativt nöjda med informationen som man hittar där. Man listar nödvändig aktieinfo som P/S-tal, P/E-tal, antal aktier och börsvärde. Vad vi eventuellt skulle önska här som inte finns är uppgifter om företagets eget kapital samt direktavkastning.

Utöver detta så finns det på översiktssidan mycket utförlig information kring de utdelningar som bolagen gett, väldigt många år bakåt i tiden. Bra för den som vill få en översikt över hur företagets utdelningstrend ser ut.

Orderläggning

Orderläggningen hos Aktieinvest är smidig och ger en tydlig översikt över de köp- och säljordrar som ligger ute. Man kan välja att visa orderdjupet både ståendes och liggandes för bästa möjliga översikt. Det finns även en uppdateringsknapp där du uppdaterar skärmen för de senaste aktiekurserna och ordrarna.

Miljonärsräknaren

På Aktieinvest hemsida kan man ladda ner en så kallad ”Miljonärsräknare”. Den består av ett dokument som guidar dig till hur lång tid det tar att bli miljonär vid olika nivåer på månadsspar, samt olika nivåer på avkastning. Visste du till exempel att det tar 8,3 år att bli miljonär när man sparar 5000 kronor i månaden med en avkastning på 15%?

Så gör du en insättning

Aktieinvest erbjuder flera alternativ för att göra en insättning till kontot hos dem. Det förmodligen mest populära alternativet är direktinbetalning via din internetbank. Detta kan du göra om du har konto hos någon av bankerna Handelsbanken, Swedbank, Nordea eller SEB.

Du kan även göra en insättning via plusgiro eller bankgiro. Nackdelen med detta alternativ är att det tar upp till två bankdagar innan pengarna finna på kontot tillgängliga för köp.

Avsluta konto hos Aktieinvest

För att avsluta ditt konto hos Aktieinvest så behöver du skicka in en skriftlig begäran om detta. Antingen via mail eller vanlig post. Tänk på avgifterna som tas ut för att flytta värdepapper till ett annat institut. Om du inte har några större summor på ditt konto så kan det därför istället vara aktuellt att sälja dina värdepapper, flytta över pengar till det nya institutet och sedan köpa värdepapperna på nytt.